Polędwiczki z kurkami
- Polędwiczki wieprzowe (450 g)
- Kurki świeże - 4 garście (240 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2/3 szklanki (160 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Masło - 2 łyżki (30 g)
Przepis na polędwiczki z kurkami krok po kroku
W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.
Polędwicę opłucz, osusz i potnij na kawałki wielkości 1,5-2 cm, a potem umieść w pojemniku i obtocz w przygotowanej mieszance. Mięso schowaj do lodówki na ok. 1 h.
Patelnie rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Mięso odłóż na bok.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Kurki oczyść dowolną metodą.
Na patelni rozgrzej masło, a potem dodaj cebulę i przesmażaj ją do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie dodaj kruki oraz 1/2 szklanki wody. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.
Wlej śmietanę, wymieszaj i dodaj polędwiczki. Duś kolejne 5 min, a potem 5-10 min redukuj sos.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwiczek z kurkami
Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można podawać m.in. z ziemniakami.
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe z kurkami? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Polędwicę należy pokroić na kawałki wybranej wielkości, a potem wszystkie obtoczyć w marynacie z przypraw i ziół wymieszanych z oliwą z oliwek. Tak zamarynowane mięso należy umieścić w lodówce na minimum godzinę.
W tym przepisie bardzo ważne jest nie tylko przygotowanie mięsa, ale też i kurek. Jeżeli nie oczyści się ich w odpowiedni sposób, to w jedzeniu będzie wyczuwalny piasek. Kurki możesz oczyścić na różne sposoby. Możesz czyścić każdą kurkę osobno za pomocą noża. Potem trzeba ją dobrze opłukać pod bieżącą wodą, aby wszystkie nieczystości zniknęły. Jest to jednak czasochłonne zajęcie. Drugi sposób jest o wiele szybszy i praktyczniejszy.
Kurki należy umieścić w garnku i posypać dużą ilością soli, a następne zalać wrzątkiem i wymieszać. Już po kilku sekundach należy przenieść je na sitko (najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej). Tę czynność trzeba powtórzyć 2 razy.
Sos z kurek do polędwiczek nie jest trudny do przygotowania. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem trzeba zeszklić cebulkę, a potem dodać do niej czosnek i kurki oraz wlać 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby można podlać kurki bulionem lub większą ilością wody. Kurki należy dusić pod przykryciem przez ok. 10 min, a potem należy wlać śmietanę.
Gdy wymieszasz kurki w śmietanie, możesz dodać polędwiczki. Najpierw trzeba je dusić, a potem należy zredukować sos. W razie potrzeby możesz całość doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki w sosie kurkowym najlepiej podawać od razu. Można je serwować z różnymi dodatki. Odpowiednie będą m.in. kopytka, gotowane lub pieczone ziemniaki, kluski śląskie oraz grillowane warzywa.
Ten przepis na polędwiczki z kurkami w śmietanowym sosie możesz zmodyfikować. Do zrobienia marynaty, zamiast oliwy z oliwek możesz wykorzystać olej rzepakowy. Cebulę możesz zeszklić na którymś z tych tłuszczy, a masło możesz dodać później, gdy na patelnię wrzucisz kurki. Polędwiczki w sosie kurkowym możesz ozdobić natką pietruszki, ale do tego sosu pasuje także koperek oraz szczypiorek.
Alergeny w polędwiczkach z kurkami
Lista alergenów dla polędwiczek z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze polędwiczek z kurkami
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.