Polędwiczki z kurkami

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:15 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki i kurki na patelni
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczki z kurkami to danie proste do przygotowania i można je podawać z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak wygląda przepis na polędwiczki w sosie kurkowym!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
509 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (450 g)
  • Kurki świeże - 4 garście (240 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2/3 szklanki (160 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Masło - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, durszlak, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miska

Przepis na polędwiczki z kurkami krok po kroku

W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.

Polędwicę opłucz, osusz i potnij na kawałki wielkości 1,5-2 cm, a potem umieść w pojemniku i obtocz w przygotowanej mieszance. Mięso schowaj do lodówki na ok. 1 h.

Patelnie rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Mięso odłóż na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Kurki oczyść dowolną metodą.

Na patelni rozgrzej masło, a potem dodaj cebulę i przesmażaj ją do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie dodaj kruki oraz 1/2 szklanki wody. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.

Wlej śmietanę, wymieszaj i dodaj polędwiczki. Duś kolejne 5 min, a potem 5-10 min redukuj sos.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z kurkami

Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można podawać m.in. z ziemniakami.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe z kurkami? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Polędwicę należy pokroić na kawałki wybranej wielkości, a potem wszystkie obtoczyć w marynacie z przypraw i ziół wymieszanych z oliwą z oliwek. Tak zamarynowane mięso należy umieścić w lodówce na minimum godzinę.

W tym przepisie bardzo ważne jest nie tylko przygotowanie mięsa, ale też i kurek. Jeżeli nie oczyści się ich w odpowiedni sposób, to w jedzeniu będzie wyczuwalny piasek. Kurki możesz oczyścić na różne sposoby. Możesz czyścić każdą kurkę osobno za pomocą noża. Potem trzeba ją dobrze opłukać pod bieżącą wodą, aby wszystkie nieczystości zniknęły. Jest to jednak czasochłonne zajęcie. Drugi sposób jest o wiele szybszy i praktyczniejszy.

Kurki należy umieścić w garnku i posypać dużą ilością soli, a następne zalać wrzątkiem i wymieszać. Już po kilku sekundach należy przenieść je na sitko (najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej). Tę czynność trzeba powtórzyć 2 razy.

Sos z kurek do polędwiczek nie jest trudny do przygotowania. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem trzeba zeszklić cebulkę, a potem dodać do niej czosnek i kurki oraz wlać 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby można podlać kurki bulionem lub większą ilością wody. Kurki należy dusić pod przykryciem przez ok. 10 min, a potem należy wlać śmietanę.

Gdy wymieszasz kurki w śmietanie, możesz dodać polędwiczki. Najpierw trzeba je dusić, a potem należy zredukować sos. W razie potrzeby możesz całość doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki w sosie kurkowym najlepiej podawać od razu. Można je serwować z różnymi dodatki. Odpowiednie będą m.in. kopytka, gotowane lub pieczone ziemniaki, kluski śląskie oraz grillowane warzywa.

Ten przepis na polędwiczki z kurkami w śmietanowym sosie możesz zmodyfikować. Do zrobienia marynaty, zamiast oliwy z oliwek możesz wykorzystać olej rzepakowy. Cebulę możesz zeszklić na którymś z tych tłuszczy, a masło możesz dodać później, gdy na patelnię wrzucisz kurki. Polędwiczki w sosie kurkowym możesz ozdobić natką pietruszki, ale do tego sosu pasuje także koperek oraz szczypiorek.

Alergeny w polędwiczkach z kurkami

Lista alergenów dla polędwiczek z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze polędwiczek z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
154.43
509.61
Białko (g)
10.02
33.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.54
11.68
Węglowodany przyswajalne (g)
2.45
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
11.15
36.81
Tłuszcze nasycone (g)
7.56
24.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
11.88
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6 (mg)
0.38
1.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.38
4.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.91
12.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.47
8.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
26.10
86.14
Potas (mg)
313.69
1035.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.83
39.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
126.54
417.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.39
54.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
4.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.03
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z kurkami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z kurkami

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
450 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 450 g
Kurki świeże
240 g
4 garście
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
2/3 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
84.00