Placuszki z borówkami
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (130 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
Przepis na placuszki z borówkami krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mleko, mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia.
Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
Do ciasta dodaj borówki i wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Partiami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię.
Smaż placuszki na złoty kolor.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki bananowo-twarogowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat placuszków z borówkami
Placuszki z borówkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placuszki podać można na deser dla dzieci i dorosłych. Placuszki można przygotować z dodatkiem kakao lub masła orzechowego. Przepis na placuszki z borówkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, twaróg tłusty, borówki, jajka, cukier, proszek do pieczenia, masło klarowane oraz mleko.
Jak zrobić placuszki z borówkami? Do miski wbij jajka, dodaj twaróg, mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta dodaj borówki i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Partiami nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Podsumowując smaczne placuszki sprawdzą się idealnie na śniadanie oraz jako słodki deser. Najlepsze placuszki podać można udekorowane miodem lub jogurtem greckim. Pyszne placuszki można zabrać do pracy na lunch. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień.
Alergeny w placuszkach z borówkami
Lista alergenów dla placuszków z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków z borówkami
Placuszki z borówkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placuszki zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Można je przygotować także w wersji niskokalorycznej z dodatkiem chudego twarogu.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.