Placki z borówkami
- Borówka amerykańska (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Przepis na placki z borówkami krok po kroku
Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia).
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij.
Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera.
Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek).
Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).
Więcej informacji na temat placków z borówkami
Placki z borówkami to bardzo dobra propozycja na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Najlepsze placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Placki z owocami świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko. Sprawdzony przepis na placki z borówkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: borówki amerykańskie, mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, cukier, soda oczyszczona oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić placki z borówkami? Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij. Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera. Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek). Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).
Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.
Podsumowując placuszki z borówkami to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Do podania warto wykorzystać miód, syrop klonowy lub sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego.
Alergeny w plackach z borówkami
Lista alergenów dla placków z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze placków z borówkami
Placki z borówkami to doskonała propozycja na smaczne danie dla dzieci i dorosłych. Borówki wykorzystane do przygotowania placków stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Poza sezonem ich dojrzewania warto sięgać po owoce mrożone.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.