Placki z borówkami

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z borówkami podane na talerzyku. Placki udekorowane są świeżymi borówkami.
Placki z borówkami
Placki z borówkami to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można podać także na deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodkie placuszki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
743 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
  • Cukier 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Przepis na placki z borówkami krok po kroku

Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia).

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij.

Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera.

Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek).

Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).

Jak oceniasz przepis na placki z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat placków z borówkami

Placki z borówkami to bardzo dobra propozycja na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Najlepsze placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Placki z owocami świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko. Sprawdzony przepis na placki z borówkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: borówki amerykańskie, mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, cukier, soda oczyszczona oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z borówkami? Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij. Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera. Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek). Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).

Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.

Podsumowując placuszki z borówkami to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Do podania warto wykorzystać miód, syrop klonowy lub sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego.

Alergeny w plackach z borówkami

Lista alergenów dla placków z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze placków z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Placki z borówkami to doskonała propozycja na smaczne danie dla dzieci i dorosłych. Borówki wykorzystane do przygotowania placków stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Poza sezonem ich dojrzewania warto sięgać po owoce mrożone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
212.53
743.85
Białko (g)
6.97
24.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
26.12
91.43
Węglowodany przyswajalne (g)
25.49
89.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.06
31.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
7.13
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
24.58
Cholesterol (mg)
56.82
198.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
90.91
318.18
Potas (mg)
74.17
259.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.75
198.64
Żelazo (mg)
1.80
6.30
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z borówkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z borówkami

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
34.10