Przepis na placki z borówkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia).

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij.

Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera.

Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek).

Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).

Placki z borówkami podane na talerzyku. Placki udekorowane są świeżymi borówkami.
Placki z borówkami
Koszt przygotowania dania
14.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
743 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Placki z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z borówkami

Placki z borówkami to bardzo dobra propozycja na pyszne placuszki dla dzieci i dorosłych. Najlepsze placki podać można z sosem jogurtowym lub śmietanowym. Placuszki można przygotować z mąki pełnoziarnistej lub białej. Placki z owocami świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko. Sprawdzony przepis na placki z borówkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: borówki amerykańskie, mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, cukier, soda oczyszczona oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z borówkami? Borówki umyj i osusz (w przypadku borówek mrożonych pozostaw je do rozmrożenia). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier i składniki dokładnie ubij. Do żółtek dodaj jogurt naturalny oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj przy pomocy miksera. Do miski z ciastem dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie mieszaj ciasto (krok ten powtarzaj, aż wykorzystasz całą pianę z białek). Do masy dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej część oleju i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Placki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (możesz je podać z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym).

Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.

Podsumowując placuszki z borówkami to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Do podania warto wykorzystać miód, syrop klonowy lub sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze placków z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
212.53 kcal
743.85 kcal
Białko
6.97 g
24.40 g

Węglowodany w plackach z borówkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
26.12 g
91.43 g
Węglowodany przyswajalne
25.49 g
89.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
2.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
9.06 g
31.71 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
6.58 g
Tłuszcze nienasycone
7.02 g
24.58 g
Cholesterol
56.82 mg
198.87 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z borówkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
90.91 mg
318.18 mg
Potas
74.17 mg
259.60 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
56.75 mg
198.64 mg
Żelazo
1.80 mg
6.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z borówkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z borówkami

Lista alergenów dla placków z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania placków z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na placki z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób