Placki z bananami
- Jogurt naturalny 2% (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka ryżowa (200 g)
- Banan - 2 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (25 ml)
Przepis na placki z bananami krok po kroku
Jogurt wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach z jajkami oraz łyżeczką cukru wanilinowego.
Do czystej miski przesiej mąkę, dodaj do niej łyżkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Następnie mąkę przesyp do miski z jogurtem i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy.
Banany obierz i rozgnieć widelce, następnie dodaj je do masy placków i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).
Placki podawaj na ciepło lub na zimno. Placki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe fit
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków z bananami
Placki z bananami to super pomysł na dietetyczne śniadanie, obiad lub posiłek do pracy. Przepis na placki z bananami nadawać będzie się również jako posiłek dla dzieci. Placuszki na jogurcie są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Do placuszków będziemy potrzebować takich składników jak jogurt naturalny, jajko, mąka, banany, olej, cukier waniliowy i bezglutenowy proszek do pieczenia.
Jak zrobić placki z bananami? Jogurt, jajko i cukier waniliowy wymieszaj mikserem. Do oddzielnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesyp do miski z jogurtem i zmiksuj do jednolitej masy. Obrane banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj do masy i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z dwóch stron. Jeżeli potrzebujemy inną wersję placków możemy olej do smażenia zastąpić olejem kokosowym - jednak olej ten nada specyficzny smak placuszkom. Gotowe placki podawać możesz z dżemem, świeżymi owocami lub jogurtem naturalnym.
Podsumowując nasze placuszki smakują rewelacyjne na zimno i na ciepło. Nasze racuchy smakować będą rewelacyjnie z jogurtem naturalnym, ze śmietaną i z dodatkiem cukru pudru. Placki z bananami sprawdzą się jako szybka przekąska na słodko lub jako posiłek. Nadają się one na śniadanie, obiad lub kolacje. Potrzebujesz naprawdę mało czasu, żeby przygotować to danie, więc idealnie sprawdzi się dla zabieganych osób. Placki z bananami zabierzesz ze sobą w podroż lub do pracy w wygodnym lunchbox’ie. Placki idealnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej. Składniki do placków są przystępnie cenowo w sklepie i uwielbiane są również przez dzieci. Dodatkowo jeśli w domu masz bardzo dojrzałe banany i nie masz pomysły jak je wykorzystać to wypróbuj naszego przepisu - na pewno się nie zawiedziesz. Banany nadadzą słodkiego smaku placuszkom, dlatego do ich przygotowania nie używamy już cukru białego lub innego słodzika. Jest to doskonały sposób na słodkie danie z ograniczeniem cukru spożywczego.
Alergeny w plackach z bananami
Lista alergenów dla placków z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z bananami
Placki z bananem to doskonała propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie powinny jednak gościć w naszej diecie codziennie, ponieważ jest to potrawa smażona.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.