Placki po góralsku
- Ziemniaki ugotowane (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Maślanka 3% - niecała szklanka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na placki po góralsku krok po kroku
Ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka na gładką, ale niezbyt rzadką masę. Pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ziemniaki wystygną, wlej do nich maślankę, dodaj jajka i mąkę oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z ciasta formuj dłońmi placki wielkości dłoni.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron, uważając by się nie przypaliły.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat placków po góralsku
Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem.
Moskole tradycyjnie przygotowuje się z ziemniaków i z mąki owsianej lub jęczmiennej i pieczone są one na rozgrzanej blasze nad żywym ogniem. Do lat 60. tak właśnie je przygotowywano, ale z czasem zaczęto je również przyrządzać na patelni.
Przepis na placki po góralsku to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią dania ziemniaczane i chciałyby spróbować czegoś nowego, co jest niezwykle dobre w smaku i sycące. Ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Świetnie smakują z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki lub jako dodatek do dań mięsnych.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawierają również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się państwu, ten sprawdzony przepis to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki po góralsku to na początku ugotuj ziemniaki, po czym je rozdrobnij praską i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Z niego odrywaj kawałki ciasta i formuj placki o grubości około 3 cm i wielkości 6-10 cm. Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanej patelni.
Warto pamiętać, że ziemniaki mają niestety wysoki Indeks Glikemiczny. Jednym ze sposobów jego obniżenia jest ugotowanie ziemniaków i odstawienie ich na noc do lodówki. To powoduje, że podczas procesu chłodzenia powstaje skrobia oporna, która nie zostaje strawiona.
Alergeny w plackach po góralsku
Lista alergenów dla placków po góralsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków po góralsku
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawierają również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.