Przepis na placki po góralsku krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska, praska do ziemniaków

Ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka na gładką, ale niezbyt rzadką masę. Pozostaw do ostygnięcia.

Gdy ziemniaki wystygną, wlej do nich maślankę, dodaj jajka i mąkę oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z ciasta formuj dłońmi placki wielkości dłoni.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron, uważając by się nie przypaliły.

Placki po góralsku ułożone na talerzu
Placki po góralsku
Koszt przygotowania dania
8.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Placki po góralsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach po góralsku

Moskole to tradycyjne placki po góralsku. Przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i maślanki będą smacznym daniem.

Moskole tradycyjnie przygotowuje się z ziemniaków i z mąki owsianej lub jęczmiennej i pieczone są one na rozgrzanej blasze nad żywym ogniem. Do lat 60. tak właśnie je przygotowywano, ale z czasem zaczęto je również przyrządzać na patelni.

Przepis na placki po góralsku to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią dania ziemniaczane i chciałyby spróbować czegoś nowego, co jest niezwykle dobre w smaku i sycące. Ten prosty przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Świetnie smakują z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki lub jako dodatek do dań mięsnych.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawierają również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się państwu, ten sprawdzony przepis to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki po góralsku to na początku ugotuj ziemniaki, po czym je rozdrobnij praską i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Z niego odrywaj kawałki ciasta i formuj placki o grubości około 3 cm i wielkości 6-10 cm. Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanej patelni.

Warto pamiętać, że ziemniaki mają niestety wysoki Indeks Glikemiczny. Jednym ze sposobów jego obniżenia jest ugotowanie ziemniaków i odstawienie ich na noc do lodówki. To powoduje, że podczas procesu chłodzenia powstaje skrobia oporna, która nie zostaje strawiona.

Wartości odżywcze placków po góralsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
175.89 kcal
175.89 kcal
Białko
6.00 g
6.00 g

Węglowodany w plackach po góralsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.28 g
31.28 g
Węglowodany przyswajalne
30.19 g
30.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
1.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.06 g
3.06 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
1.08 g
Tłuszcze nienasycone
1.98 g
1.98 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
1.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
0.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
23.43 mg
23.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki po góralsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.58 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.19 µg (mcg)
48.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki po góralsku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
151.15 mg
151.15 mg
Potas
263.41 mg
263.41 mg
Wapń
23.73 mg
23.73 mg
Fosfor
78.68 mg
78.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.52 mg
23.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.78 mg
1.78 mg
Cynk
0.57 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków po góralsku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach po góralsku

Lista alergenów dla placków po góralsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków po góralsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Maślanka 3%
200 g
niecała szklanka
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
0.91
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na placki po góralsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób