Placki owsiano bananowe
- Banan (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (125 ml)
- Płatki owsiane (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na placki owsiano bananowe krok po kroku
Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj na wysokich obrotach, aż będą całkowicie gładkie, około 30 sekund do 1 minuty.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj 2 łyżki ciasta na patelnię na każdy placuszek i smaż przez 2-4 minuty, aż zobaczysz kilka bąbelków na brzegach.
Obróć placki i smaż na złoty kolor.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków owsiano bananowych
Placki owsiano bananowe to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy chcą na śniadanie zjeść coś przepełnionego słodyczą, ale również bardzo zdrowego. Te placki takie są.
Przepis na placki owsiano bananowe jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Te placki, choć bardzo proste nigdy się nie nudzą, ze względu na wspaniały smak. Można je podawać z jogurtem naturalnym, a także orzechami. Świetnie smakują także z musem owocowym. Wystarczy kilka chwil by stworzyć w swojej kuchni te przepyszne i bardzo sycące placuszki, które odmienią każde śniadanie na lepsze. Choć ich wykonanie jest niezwykle proste, to wcale nie są banalne ze względu na ciekawą fakturę, a także pyszny, lekko bananowy smak, który nie potrzebuje żadnego dodatku cukru. Robi się ja na bazie tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki owsiano bananowe, które będą fit, a przy okazji naprawdę pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie, które wciąż pragną zjeść na śniadanie pyszne, ale przy okazji odżywcze placuszki. Ich głównym składnikiem są płatki owsiane. Są dzięki temu świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków placuszki mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące. Błonnik w nich zawarty dba o dobre zdrowie układu pokarmowego, ale również serce. Oprócz tego obniża również indeks glikemiczny całego dania, dzięki czemu są one również świetna dla diabetyków. Placuszki, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z bananem i słodzikiem. Racuszki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii. Choć ta potrawa wydaje się niezwykle banalna, to w jej prostocie tkwi prawdziwa siła. Te dietetyczne placki z bananem są niezwykle zdrowe, a przy tym bardzo proste i smaczne. Można je przygotować również w wersji z piekarnika.
Alergeny w plackach owsiano bananowych
Lista alergenów dla placków owsiano bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków owsiano bananowych
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi owocami.
Energia i białka
(241g)
Węglowodany
(241g)
Tłuszcze
(241g)
Witaminy
(241g)
Składniki mineralne
(241g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.