Placek krówka
- Miód (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (450 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Mleko 2% (750 ml)
- Masa krówkowa (400 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
Przepis na placek krówkę krok po kroku
W rondelku rozpuść 250 g masła.
Do dużej miski dodaj roztopione masło, 100 g cukru, miód, mąkę, sodę i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części.
1 część ciasta wyłóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. W ten sam sposób upiecz drugie ciasto.
500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.
W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.
Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.
Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.
W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.
Krem nałóż pomiędzy dwa ostygnięte blaty ciasta.
Wierzch udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat placka krówki
Placek krówka to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i miękką strukturę. W tym cieście wspaniale łączy się krem i kajmak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek krówka, by był smaczny, łatwy i domowy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Przepis na placek krówka to doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, które po prostu zachwyca. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, znajdziesz w każdym sklepie. To ciasto, do którego nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy kilka chwil, by je stworzyć. Przyda się również podstawowy sprzęt kuchenny. Koniecznie musisz mieć piekarnik, jeśli go nie masz, raczej przygotuj krówkę bez pieczenia. Wersja z przepisu go wymaga. To dobry deser dla osób, które kochają słodkości. W tym cieście słodyczy nie brakuje. Głównie poprzez dodatek kajmaku. Masa krówkowa lub kajmakowa charakteryzuje się mocno słodkim, karmelowym smakiem. Idealnie komponuje się z kremem budyniowym, który również znajduje się w cieście. To placek pyszny i pięknie się prezentujący. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Alergeny w placku krówce
Lista alergenów dla placka krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- masa krówkowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze placka krówki
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
-
miód,
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
budyń,
mleko,
orzechy włoskie,
orzechy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.