Placek krówka

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek krówka na talerzyku
Placek krówka
Placek krówka to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i miękką strukturę. W tym cieście wspaniale łączy się krem i kajmak.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
899 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Miód (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (450 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Masa krówkowa (400 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na placek krówkę krok po kroku

W rondelku rozpuść 250 g masła.

Do dużej miski dodaj roztopione masło, 100 g cukru, miód, mąkę, sodę i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części.

1 część ciasta wyłóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. W ten sam sposób upiecz drugie ciasto.

500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.

W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.

Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.

Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.

W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.

Krem nałóż pomiędzy dwa ostygnięte blaty ciasta.

Wierzch udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na placek krówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat placka krówki

Placek krówka to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i miękką strukturę. W tym cieście wspaniale łączy się krem i kajmak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek krówka, by był smaczny, łatwy i domowy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Przepis na placek krówka to doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, które po prostu zachwyca. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, znajdziesz w każdym sklepie. To ciasto, do którego nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy kilka chwil, by je stworzyć. Przyda się również podstawowy sprzęt kuchenny. Koniecznie musisz mieć piekarnik, jeśli go nie masz, raczej przygotuj krówkę bez pieczenia. Wersja z przepisu go wymaga. To dobry deser dla osób, które kochają słodkości. W tym cieście słodyczy nie brakuje. Głównie poprzez dodatek kajmaku. Masa krówkowa lub kajmakowa charakteryzuje się mocno słodkim, karmelowym smakiem. Idealnie komponuje się z kremem budyniowym, który również znajduje się w cieście. To placek pyszny i pięknie się prezentujący. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Alergeny w placku krówce

Lista alergenów dla placka krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • masa krówkowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze placka krówki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
335.56
899.30
Białko (g)
6.12
16.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
35.61
95.43
Węglowodany przyswajalne (g)
35.21
94.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
19.53
52.33
Tłuszcze nasycone (g)
11.26
30.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.27
22.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.99
13.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.29
8.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.64
154.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
154.94
415.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
152.56
408.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.58
Ryboflawina (mg)
0.22
0.58
Niacyna (mg)
1.35
3.63
Foliany (µg (mcg))
37.02
99.20
Beta karoten (µg (mcg))
29.97
80.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
65.33
175.08
Potas (mg)
155.71
417.30
Wapń (mg)
87.96
235.73
Fosfor (mg)
111.84
299.72
Magnez (mg)
22.93
61.45
Żelazo (mg)
1.31
3.50
Cynk (mg)
0.68
1.82
Miedź (mg)
0.13
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny placka krówki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka krówki

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
63.00