Przepis na placek cytrynowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce umieść ciepłe masło.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj do połączenia składników.

Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku.

Cytryny sparz wrzątkiem.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę.

Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź i wyjmij z foremki.

W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Polej ciasto przygotowaną polewą.

Pokrój na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Placek cytrynowy podany na białej paterze.
Placek cytrynowy
Koszt przygotowania dania
23.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Placek cytrynowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku cytrynowym

Placek cytrynowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto cytrynowe z polewą świetnie sprawdzi się podane jako słodki poczęstunek dla znajomych podczas wielu spotkań. Placek jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Sprawdzony przepis na placek cytrynowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, biała czekolada, śmietana kremówka, cytryny.

Jak zrobić placek cytrynowy? W misce umieść ciepłe masło. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku. Cytryny sparz wrzątkiem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę. Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź i wyjmij z foremki. W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Polej ciasto przygotowaną polewą. Pokrój na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując: ciasto cytrynowe sprawdzi się świetnie na deser dla całej rodziny. Smaczny placek podawać można podczas wielu różnych okazji. Najlepszy placek cytrynowy można nasączyć także mieszanką soku z cytryny oraz wódki lub słodkiego białego wina. Placek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze placka cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
344.44 kcal
516.65 kcal
Białko
5.95 g
8.93 g

Węglowodany w placku cytrynowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
37.43 g
56.14 g
Węglowodany przyswajalne
36.88 g
55.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
0.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
19.95 g
29.93 g
Tłuszcze nasycone
13.89 g
20.84 g
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
9.09 g
Cholesterol
85.76 mg
128.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
127.79 µg (mcg)
191.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
9.80 mg
14.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
0.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
125.61 µg (mcg)
188.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
2.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
41.52 µg (mcg)
62.27 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
24.79 µg (mcg)
37.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
33.58 mg
50.38 mg
Potas
172.28 mg
258.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
71.22 mg
106.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
123.71 mg
185.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.76 mg
19.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
2.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka cytrynowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku cytrynowym

Lista alergenów dla placka cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placka cytrynowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cytryna
300 g
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na placek cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób