Placek cytrynowy
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Cytryna (300 g)
Przepis na placek cytrynowy krok po kroku
W misce umieść ciepłe masło.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj do połączenia składników.
Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku.
Cytryny sparz wrzątkiem.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę.
Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Ciasto wystudź i wyjmij z foremki.
W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę.
Podgrzej do rozpuszczenia składników.
Polej ciasto przygotowaną polewą.
Pokrój na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
Więcej informacji na temat placka cytrynowego
Placek cytrynowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto cytrynowe z polewą świetnie sprawdzi się podane jako słodki poczęstunek dla znajomych podczas wielu spotkań. Placek jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Sprawdzony przepis na placek cytrynowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, biała czekolada, śmietana kremówka, cytryny.
Jak zrobić placek cytrynowy? W misce umieść ciepłe masło. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku. Cytryny sparz wrzątkiem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę. Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź i wyjmij z foremki. W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Polej ciasto przygotowaną polewą. Pokrój na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując: ciasto cytrynowe sprawdzi się świetnie na deser dla całej rodziny. Smaczny placek podawać można podczas wielu różnych okazji. Najlepszy placek cytrynowy można nasączyć także mieszanką soku z cytryny oraz wódki lub słodkiego białego wina. Placek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w placku cytrynowym
Lista alergenów dla placka cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka cytrynowego
Placek cytrynowy to domowy wypiek zawierający sporą ilość kalorii. Ciasta są źródłem cukru i węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.