Placek cytrynowy

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek cytrynowy na paterze
Placek cytrynowy
Placek cytrynowy to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wilgotne ciasto cytrynowe sprawdzi się podane na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny deser.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
516 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Cytryna (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na placek cytrynowy krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj do połączenia składników.

Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku.

Cytryny sparz wrzątkiem.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę.

Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź i wyjmij z foremki.

W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Polej ciasto przygotowaną polewą.

Pokrój na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na placek cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat placka cytrynowego

Placek cytrynowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto cytrynowe z polewą świetnie sprawdzi się podane jako słodki poczęstunek dla znajomych podczas wielu spotkań. Placek jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Sprawdzony przepis na placek cytrynowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, biała czekolada, śmietana kremówka, cytryny.

Jak zrobić placek cytrynowy? W misce umieść ciepłe masło. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Cały czas miksując, wbijaj po jednym jajku. Cytryny sparz wrzątkiem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z nich skórkę. Przesiej do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź i wyjmij z foremki. W rondlu umieść czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Polej ciasto przygotowaną polewą. Pokrój na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując: ciasto cytrynowe sprawdzi się świetnie na deser dla całej rodziny. Smaczny placek podawać można podczas wielu różnych okazji. Najlepszy placek cytrynowy można nasączyć także mieszanką soku z cytryny oraz wódki lub słodkiego białego wina. Placek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w placku cytrynowym

Lista alergenów dla placka cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Placek cytrynowy to domowy wypiek zawierający sporą ilość kalorii. Ciasta są źródłem cukru i węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
344.44
516.65
Białko (g)
5.95
8.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
37.43
56.14
Węglowodany przyswajalne (g)
36.88
55.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.95
29.93
Tłuszcze nasycone (g)
13.89
20.84
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
9.09
Cholesterol (mg)
85.76
128.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
127.79
191.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.80
14.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.61
188.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.52
62.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.79
37.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
33.58
50.38
Potas (mg)
172.28
258.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.22
106.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
123.71
185.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.76
19.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka cytrynowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka cytrynowego

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cytryna
300 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Koszt składników
35.70