Przepis na pizzę ze szparagami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 520 g
  • drożdże suche 7 g 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
  • Cukier 3 g 1 szczypta
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Masło 20 g 3 łyżeczki
  • Ser Mozzarella 62 g 0,5 kulki
  • Ser parmezan 4 g 1 łyżeczka
  • Szparagi 250 g 1 mały pęczek lub 0,5 dużego
  • Jajko 2 szt.
Przyprawy
sól, pieprz biały
To będzie niezbędne
garnek mały, duża miska, rózga, pojemnik zamykany, blacha do pizzy

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę cukru oraz dużą szczyptę soli (około 1/4 łyżeczki).

Do mąki wlewaj stopniowo około 250-300 ml ciepłej wody (1 szklanka - 1 i 1/5 szklanki). Mieszaj drewnianą łyżką lub ręką aż składniki się połączą.

Przełóż ciasto na blat lub stolnicę. Wyrabiaj około 5-10 minut. Ciasto jest gotowe kiedy oderwiesz kawałek i w trakcie rozciągania go nie pojawiają się dziurki tylko jest elastyczne.

Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce aby urosło. Przykryj je ściereczką.

Po tym czasie ciasto rozdziel na dwie części. Każdą przełóż do miski posmarowanej oliwą lub do plastikowego pojemnika z przykrywką. Ciasto odstaw do lodówki na 10 godzin.

Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym pomieszczeniu aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Kiedy ciasto będzie się ocieplać przygotuj biały sos do pizzy.

W garnku roztop masło, dodaj do niego czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi.

Podsmaż na delikatny złoty kolor mąkę a następnie dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz 1/4 szklanki wody.

Sos dokładnie mieszaj do momentu aż się zagotuje. Jeśli są w nim grudki nierozmieszanej mąki zblenduj sos.

Do sosu dodaj parmezan, sporą szczyptę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Pozostaw do ostygnięcia.

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce.

Na blat wysyp odrobinę mąki, przełóż jedną porcję ciasta i palcami rozgniataj je od środka do zewnątrz pozostawiają około 2-3 centymetry brzegu aż do osiągnięcia średnicy blachy.

Ciasto przełóż na blachę, posmaruj białym sosem, połóż szparagi oraz połowę mozzarelli.

Na środek pizzy wbij jedno jajko.

Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury z funkcją grzałki góra i dół,

Pizza ze szparagami podana na drewnianej desce z innymi daniami, na brązowym stole
Pizza ze szparagami
Koszt przygotowania dania
17.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
938 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Pizza ze szparagami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy ze szparagami

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Pizza ze szparagami jest wariacją na temat tradycyjnej, włoskiej pizzy. Jest to pizza bianca z białym sosem, ze szparagami zielonymi, boczkiem i jajkiem. Pizza ze szparagami i jajkiem jest fajną, wiosenną propozycją na sezonowe danie. Przepis nie jest skomplikowany lecz wymaga odrobiny pracy a przede wszystkim czasu aby ciasto odpowiednio wyrosło. Ważną częścią przygotowania pizzy jest również jej pieczenie. Piekarnik musi być odpowiednio rozgrzany do temperatury maksymalnej. Pizzę powinno się kłaść również na mocno rozgrzaną blachę do pieczenia, blaszkę lub patelnię żeliwną albo kamień do pieczenia. Dzięki temu brzegi ciasta zaczynają natychmiast rosnąć a środek staje się chrupki i dobrze się wypieka.

Najlepsza domowa pizza jest super pomysłem na obiad w weekend. Jest świetna jako posiłek do wspólnie spędzanego czasu, a nawet na romantyczną kolację.

Wartości odżywcze pizzy ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (420g)
Energia (kalorie)
223.47 kcal
938.56 kcal
Białko
9.62 g
40.42 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pizzy ze szparagami

Na 100g
Na porcję (420g)
Węglowodany
32.76 g
137.60 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
32.19 g
135.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (420g)
Tłuszcz
6.18 g
25.94 g
Tłuszcze nasycone
3.19 g
13.39 g

Witaminy w przepisie na pizzę ze szparagami

Na 100g
Na porcję (420g)
Tiamina
0.50 mg
2.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
1.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.19 mg
13.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Foliany
88.78 µg (mcg)
372.87 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę ze szparagami

Na 100g
Na porcję (420g)
Sód
50.33 mg
211.38 mg
Potas
147.00 mg
617.38 mg
Wapń
72.23 mg
303.36 mg
Fosfor
123.74 mg
519.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Magnez
22.66 mg
95.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.94 mg
12.34 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.95 mg
3.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy ze szparagami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy ze szparagami

Lista alergenów dla pizzy ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz biały.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pizzy ze szparagami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
520 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 520 g
drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
20 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser Mozzarella
62 g
0,5 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.23
Za 62 g
Ser parmezan
4 g
1 łyżeczka
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 4 g
Szparagi
250 g
1 mały pęczek lub 0,5 dużego
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Razem
67.50
Łączny koszt
17.90
Jak oceniasz przepis na pizzę ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób