Pizza ze szparagami
- Mąka pszenna typ 550 (520 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Cukier - 1 szczypta (3 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 3 łyżeczki (20 g)
- Ser Mozzarella - 0,5 kulki (62 g)
- Ser parmezan - 1 łyżeczka (4 g)
- Szparagi - 1 mały pęczek lub 0,5 dużego (250 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pizzę ze szparagami krok po kroku
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę cukru oraz dużą szczyptę soli (około 1/4 łyżeczki).
Do mąki wlewaj stopniowo około 250-300 ml ciepłej wody (1 szklanka - 1 i 1/5 szklanki). Mieszaj drewnianą łyżką lub ręką aż składniki się połączą.
Przełóż ciasto na blat lub stolnicę. Wyrabiaj około 5-10 minut. Ciasto jest gotowe kiedy oderwiesz kawałek i w trakcie rozciągania go nie pojawiają się dziurki tylko jest elastyczne.
Ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce aby urosło. Przykryj je ściereczką.
Po tym czasie ciasto rozdziel na dwie części. Każdą przełóż do miski posmarowanej oliwą lub do plastikowego pojemnika z przykrywką. Ciasto odstaw do lodówki na 10 godzin.
Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym pomieszczeniu aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Kiedy ciasto będzie się ocieplać przygotuj biały sos do pizzy.
W garnku roztop masło, dodaj do niego czubatą łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi.
Podsmaż na delikatny złoty kolor mąkę a następnie dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz 1/4 szklanki wody.
Sos dokładnie mieszaj do momentu aż się zagotuje. Jeśli są w nim grudki nierozmieszanej mąki zblenduj sos.
Do sosu dodaj parmezan, sporą szczyptę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Pozostaw do ostygnięcia.
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce.
Na blat wysyp odrobinę mąki, przełóż jedną porcję ciasta i palcami rozgniataj je od środka do zewnątrz pozostawiają około 2-3 centymetry brzegu aż do osiągnięcia średnicy blachy.
Ciasto przełóż na blachę, posmaruj białym sosem, połóż szparagi oraz połowę mozzarelli.
Na środek pizzy wbij jedno jajko.
Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury z funkcją grzałki góra i dół,
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat pizzy ze szparagami
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.
Pizza ze szparagami jest wariacją na temat tradycyjnej, włoskiej pizzy. Jest to pizza bianca z białym sosem, ze szparagami zielonymi, boczkiem i jajkiem. Pizza ze szparagami i jajkiem jest fajną, wiosenną propozycją na sezonowe danie. Przepis nie jest skomplikowany lecz wymaga odrobiny pracy a przede wszystkim czasu aby ciasto odpowiednio wyrosło. Ważną częścią przygotowania pizzy jest również jej pieczenie. Piekarnik musi być odpowiednio rozgrzany do temperatury maksymalnej. Pizzę powinno się kłaść również na mocno rozgrzaną blachę do pieczenia, blaszkę lub patelnię żeliwną albo kamień do pieczenia. Dzięki temu brzegi ciasta zaczynają natychmiast rosnąć a środek staje się chrupki i dobrze się wypieka.
Najlepsza domowa pizza jest super pomysłem na obiad w weekend. Jest świetna jako posiłek do wspólnie spędzanego czasu, a nawet na romantyczną kolację.
Alergeny w pizzy ze szparagami
Lista alergenów dla pizzy ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
- Ser Mozzarella
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pizzy ze szparagami
Dobrze przygotowana pizza jest lekka i delikatna. Domowa pizza jest dość zdrowa i bez obaw można ją spożywać.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.