Przepis na pierożki z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w słupki.

Na patelni rozgrzej masło.

Zeszklij cebulę i dodaj pieczarki.

Smaż przez 5-6 minut, aż woda z pieczarek wyparuje.

Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Jajko roztrzep z wodą.

Ciasto francuskie podziel na prostokąty.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, ser żółty i zlep brzegi.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Pierożki z ciasta francuskiego podane na ciemnej podkładce.
Pierożki z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
17.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
480 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Pierożki z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierożkach z ciasta francuskiego

Pierożki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe danie na obiad dla całej rodziny. Ciasto francuskie jest doskonałe do przygotowywania szybkich potraw na słono i słodko. Domowe pierożki przygotować można z dodatkiem różnych farszów. Przepis na pierożki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajko, ser żółty, pieczarki, cebula, masło, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż przez 5-6 minut, aż woda z pieczarek wyparuje. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jajko roztrzep z wodą. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, ser żółty i zlep brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne pierożki są najlepsze jako szybka przekąska dla całej rodziny. Pierożki pieczone w piekarniku są smaczne i chrupiące. Pierożki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Farsz do pierożków można dowolnie modyfikować. Pierożki można przygotować także w wersji na słodko z dodatkiem czekolady i orzechów lub domowej konfitury. Ciekawym dodatkiem do pierożków będzie sos jogurtowo-koperkowy lub majonezowy z czosnkiem.

Wartości odżywcze pierożków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
290.98 kcal
480.12 kcal
Białko
7.25 g
11.96 g

Węglowodany w pierożkach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
20.44 g
33.73 g
Węglowodany przyswajalne
19.30 g
31.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
20.35 g
33.59 g
Tłuszcze nasycone
7.96 g
13.14 g
Tłuszcze nienasycone
12.39 g
20.45 g
Tłuszcze jednonasycone
10.14 g
16.73 g
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
3.71 g
Cholesterol
36.34 mg
59.96 mg

Witaminy w przepisie na pierożki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
47.64 µg (mcg)
78.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina C
4.05 mg
6.68 mg
Witamina E
0.35 mg
0.58 mg
Retinol
38.81 µg (mcg)
64.04 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.49 mg
Niacyna
2.81 mg
4.64 mg
Foliany
46.22 µg (mcg)
76.26 µg (mcg)
Beta karoten
105.79 µg (mcg)
174.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierożki z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
193.52 mg
319.30 mg
Potas
166.48 mg
274.70 mg
Wapń
83.63 mg
137.99 mg
Fosfor
120.43 mg
198.71 mg
Magnez
14.77 mg
24.38 mg
Żelazo
1.45 mg
2.39 mg
Cynk
0.87 mg
1.44 mg
Miedź
0.16 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków z ciasta francuskiego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierożkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla pierożków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło

Cena przygotowania pierożków z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
35.20
Jak oceniasz przepis na pierożki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób