Pierożki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser żółty (100 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Masło (20 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na pierożki z ciasta francuskiego krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój w słupki.
Na patelni rozgrzej masło.
Zeszklij cebulę i dodaj pieczarki.
Smaż przez 5-6 minut, aż woda z pieczarek wyparuje.
Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Jajko roztrzep z wodą.
Ciasto francuskie podziel na prostokąty.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, ser żółty i zlep brzegi.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat pierożków z ciasta francuskiego
Pierożki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe danie na obiad dla całej rodziny. Ciasto francuskie jest doskonałe do przygotowywania szybkich potraw na słono i słodko. Domowe pierożki przygotować można z dodatkiem różnych farszów. Przepis na pierożki z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajko, ser żółty, pieczarki, cebula, masło, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż przez 5-6 minut, aż woda z pieczarek wyparuje. Dopraw farsz solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jajko roztrzep z wodą. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, ser żółty i zlep brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszne pierożki są najlepsze jako szybka przekąska dla całej rodziny. Pierożki pieczone w piekarniku są smaczne i chrupiące. Pierożki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Farsz do pierożków można dowolnie modyfikować. Pierożki można przygotować także w wersji na słodko z dodatkiem czekolady i orzechów lub domowej konfitury. Ciekawym dodatkiem do pierożków będzie sos jogurtowo-koperkowy lub majonezowy z czosnkiem.
Alergeny w pierożkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla pierożków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło
Wartości odżywcze pierożków z ciasta francuskiego
Pierożki z ciasta francuskiego to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać w dużej ilości osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.