Pierogi z zielonej soczewicy

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z soczewicą w miseczce
Pierogi z zielonej soczewicy
Pierogi z zielonej soczewicy to świetny pomysł na pyszne danie na obiad. Bezmięsne pierogi są dobrą alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich lub z kapustą. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
588 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Soczewica zielona (300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Przepis na pierogi z zielonej soczewicy krok po kroku

Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry.

Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu.

Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.

Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.

Zagnieć gładkie ciasto.

Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.

Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.

Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.

Gotuj je 3-5 minut.

Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Jak oceniasz przepis na pierogi z zielonej soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z zielonej soczewicy

Pierogi z zielonej soczewicy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie pierogi są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Przepis na pierogi z zielonej soczewicy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ziemniaki, soczewica zielona, natka pietruszki, curry, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić pierogi z zielonej soczewicy? Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry. Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu. Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Soczewica zielona jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica ponadto zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując soczewica do pierogów to świetny dodatek. Należy ją jednak łączyć z produktem o bardziej zwartej strukturze, gdyż sama soczewica dodana do pierogów jest zbyt sypka. Pierogi z ziemniakami i soczewicą można mrozić. Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Na następny dzień najlepiej smakują odsmażone na patelni.

Alergeny w pierogach z zielonej soczewicy

Lista alergenów dla pierogów z zielonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pierogów z zielonej soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z zielonej soczewicy to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Pierogi zawierają gluten, więc nie powinny spożywać ich osoby chorujące na celiakię. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania, zamień mąkę pszenną na orkiszową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
294.28
588.56
Białko (g)
9.44
18.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
40.23
80.46
Węglowodany przyswajalne (g)
37.68
75.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.01
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
8.18
Tłuszcze nienasycone (g)
6.92
13.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.69
5.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
89.00
178.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
4.78
9.56
Potas (mg)
273.78
547.56
Wapń (mg)
22.17
44.33
Fosfor (mg)
109.17
218.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.69
57.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.30
6.60
Cynk (mg)
1.05
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z zielonej soczewicy 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z zielonej soczewicy

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
23.50