Przepis na pierogi z zielonej soczewicy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj.

Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry.

Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu.

Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.

Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.

Zagnieć gładkie ciasto.

Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.

Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.

Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.

Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.

Gotuj je 3-5 minut.

Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Pierogi z zielonej soczewicy podane w białej miseczce.
Pierogi z zielonej soczewicy
Koszt przygotowania dania
10.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
588 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Pierogi z zielonej soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z zielonej soczewicy

Pierogi z zielonej soczewicy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie pierogi są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Przepis na pierogi z zielonej soczewicy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ziemniaki, soczewica zielona, natka pietruszki, curry, sól, pieprz, masło.

Jak zrobić pierogi z zielonej soczewicy? Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry. Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu. Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.

Soczewica zielona jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica ponadto zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując soczewica do pierogów to świetny dodatek. Należy ją jednak łączyć z produktem o bardziej zwartej strukturze, gdyż sama soczewica dodana do pierogów jest zbyt sypka. Pierogi z ziemniakami i soczewicą można mrozić. Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Na następny dzień najlepiej smakują odsmażone na patelni.

Wartości odżywcze pierogów z zielonej soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
294.28 kcal
588.56 kcal
Białko
9.44 g
18.87 g

Węglowodany w pierogach z zielonej soczewicy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
40.23 g
80.46 g
Węglowodany przyswajalne
37.68 g
75.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.01 g
22.02 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
8.18 g
Tłuszcze nienasycone
6.92 g
13.84 g

Witaminy w przepisie na pierogi z zielonej soczewicy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.69 mg
5.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
89.00 µg (mcg)
178.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z zielonej soczewicy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
4.78 mg
9.56 mg
Potas
273.78 mg
547.56 mg
Wapń
22.17 mg
44.33 mg
Fosfor
109.17 mg
218.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.69 mg
57.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.30 mg
6.60 mg
Cynk
1.05 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z zielonej soczewicy 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z zielonej soczewicy

Lista alergenów dla pierogów z zielonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z zielonej soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Soczewica zielona
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na pierogi z zielonej soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób