Pierogi z zielonej soczewicy
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Soczewica zielona (300 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na pierogi z zielonej soczewicy krok po kroku
Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj.
Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry.
Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu.
Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.
Zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.
Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.
Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.
Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.
Gotuj je 3-5 minut.
Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pierogów z zielonej soczewicy
Pierogi z zielonej soczewicy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie pierogi są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Przepis na pierogi z zielonej soczewicy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ziemniaki, soczewica zielona, natka pietruszki, curry, sól, pieprz, masło.
Jak zrobić pierogi z zielonej soczewicy? Soczewicę umieść w garnku, dodaj sól i wlej wodę, gotuj do miękkości. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Umieść je w garnku, dodaj wodę i sól, ugotuj. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki dodaj do soczewicy, dopraw solą, pieprzem i curry. Obierz cebulę z łupiny i posikaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do farszu. Wymieszaj farsz, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.
Soczewica zielona jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica ponadto zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując soczewica do pierogów to świetny dodatek. Należy ją jednak łączyć z produktem o bardziej zwartej strukturze, gdyż sama soczewica dodana do pierogów jest zbyt sypka. Pierogi z ziemniakami i soczewicą można mrozić. Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Na następny dzień najlepiej smakują odsmażone na patelni.
Alergeny w pierogach z zielonej soczewicy
Lista alergenów dla pierogów z zielonej soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z zielonej soczewicy
Pierogi z zielonej soczewicy to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Pierogi zawierają gluten, więc nie powinny spożywać ich osoby chorujące na celiakię. Jeśli chcesz obniżyć indeks glikemiczny dania, zamień mąkę pszenną na orkiszową.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.