Pierogi z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Truskawki mrożone (450 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Cukier (25 g)
Przepis na pierogi z truskawkami krok po kroku
Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę na stolnicę i dodaj sól (łyżeczkę). W mące zrób dołek, do którego wlej szklankę ciepłej wody. Z podanych składników wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. W tak przygotowane krążki układaj mrożone truskawki i sklejaj pierogi.
W garnku zagotuj wodę z solą (około łyżeczki na garnek wody). Do gotującej się wody włóż przygotowane pierogi. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Ugotowane pierogi podawaj z jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pierogów z truskawkami
Pierogi domowe uważane są za dania polskie. Goszczą one w wielu polskich domach. Istnieje wiele odmian pierogów: na słodko na słono, farsz mogą stanowić ziemniaki, mięso, twaróg. Na słodko pierogi najczęściej występują z owocami (zarówno mrożonymi jak i świeżymi). Ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia.
Zatem jak zrobić pierogi z truskawkami? Wystarczy nam tylko mąka, sól oraz ciepła woda. Wszystkie te składniki należy dobrze zagnieść i mamy delikatne ciasto na pierogi. Przepis na pierogi z truskawkami nie jest skomplikowany, dlatego osoby początkujące w gotowaniu powinny poradzić sobie w przygotowaniu tego specjału. Do ich wykonania w tym przepisie użyjemy truskawek mrożonych, jednak w sezonie możemy zastąpić je świeżymi truskawkami.
Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Dodatkowo zawierają spore ilości składników mineralnych, zaliczymy do nich żelazo, wapń, magnez, mangan i fosfor. Truskawki wykazują działanie antybakteryjne a więc mogą zapobiegać stanom zapalnym jamy ustnej oraz osadzaniu się kamienia nazębnego. Dzięki zawartości bromu w truskawkach, mogą one przeciwdziałać bezsenności. Witamina PP pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W truskawkach znajdziemy również bromelinę, jest to enzym odpowiadający za rozpad białka, która wykazuje działanie oczyszczające i odtruwające, szczególnie u osób, które mają problemy w trawieniu białek.
Kto powinien unikać truskawek? Na pewno osoby na nie uczulone. Uczulenie najczęściej objawia się pokrzywką, wysypką lub biegunkami po spożyciu danego produktu spożywczego. Należy uważać również na podaż truskawek u dzieci, ponieważ najczęściej one wykazują reakcje alergiczne na ten produkt.
Podsumowując przepis na pierogi truskawkowe nie jest skomplikowany i może wykonać je nawet osoba początkująca. Same truskawki dodane do farszu mają wiele cennych składników mineralnych, z których warto korzystać, dlatego jeśli masz okazję przygotuj te pyszne pierogi.
Alergeny w pierogach z truskawkami
Lista alergenów dla Pierogów z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pierogów z truskawkami
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.