Przepis na pierogi z maki gryczanej krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone i pokruszoną fetę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Na stolnice przesiej mąki i sól oraz dodaj jajka i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Podsmażone pierogi z mąki gryczanej ze szpinakiem podane są na drewnianej desce.
Pierogi z mąki gryczanej
Koszt przygotowania dania
27.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
750 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Pierogi z mąki gryczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z mąki gryczanej

Pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej. Pierogi z mąki gryczanej, która nie zawiera glutenu są mniej elastyczne dlatego nie rozciągaj mocno ciasto, gdyż może pęknąć. Przepis na pierogi z mąki gryczanej jest łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania bezglutenowego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka ziemniaczana, jajko, szpinak, serek mascarpone, ser feta, czosnek, masło oraz sól i pieprz.

Jak zrobić pierogi z maki gryczanej? Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię i duś 3-4 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone oraz pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników i zestaw z ognia. Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj jajka, łyżeczkę soli oraz ciepłą wodę. Zagnieć jednolite ciasto, które łatwo będzie odklejać się od dłoni. Przykryj je ścierką i odłóż na 30 minut. Rozwałkuj cienko i wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotuj w dużej ilości wody z solą partiami po 10-12 sztuk. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich.

Podsumowując pomysł na pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób nie mogących spożywać mąki pszennej. Składniki na ciasto pierogowe z mąki gryczanej są identyczne jak na tradycyjne ciasto z wyjątkiem innego rodzaju mąki.

Wartości odżywcze pierogów z mąki gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
250.16 kcal
750.49 kcal
Białko
9.78 g
29.33 g
Fenyloalanina
0.40 mg
1.20 mg
Brak danych dla: jajko, mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach z mąki gryczanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
32.60 g
97.80 g
Węglowodany przyswajalne
28.09 g
84.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.51 g
13.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
10.04 g
30.11 g
Tłuszcze nasycone
7.48 g
22.44 g
Tłuszcze nienasycone
2.55 g
7.66 g
Tłuszcze jednonasycone
1.89 g
5.67 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
2.00 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
58.02 mg
174.07 mg
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z maki gryczanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
192.50 µg (mcg)
577.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.39 mg
1.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
2.67 mg
8.00 mg
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.96 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
49.01 µg (mcg)
147.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.74 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.53 mg
7.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
62.22 µg (mcg)
186.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1724.02 µg (mcg)
5172.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z maki gryczanej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
182.95 mg
548.85 mg
Potas
388.08 mg
1164.24 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
160.42 mg
481.27 mg
Fosfor
214.08 mg
642.24 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
110.47 mg
331.41 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
6.58 mg
Cynk
1.70 mg
5.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.72 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan
0.91 mg
2.74 mg
Brak danych dla: jajko, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki gryczanej 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mąki gryczanej

Lista alergenów dla pierogów z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z mąki gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
400 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Czosnek
40 g
5 średnich ząbków
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z maki gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.1% osób