Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Do dużej miski wsyp mąkę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże wraz z cukrem. Drożdże wlewaj powoli do miski z mąką i mieszaj masę rękami. Dodaj jajko i olej i wyrób ciasto, by było gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do garnka włóż kapustę kiszoną i zalej ją wodą. Dodaj ziele i liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Smaż przez chwilę, by cebulka była zarumieniona.

Ugotowaną kapustę pokrój drobno i wymieszaj razem z pieczarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

Ciasto podziel na 4 części. A każdą na 2 kolejne. Każdą część rozwałkuj lekko, a na środek wyłóż farsz. Brzegi ciasta sklej ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj paszteciki, zachowując odstęp.

Piecz paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Paszteciki z kapustą i grzybami na dekoracyjnym świątecznym talerzu.
paszteciki z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
6.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Paszteciki z kapustą i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecikach z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami jest naprawdę łatwy. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte.

Farsz na paszteciki z kapustą i grzybami, robi się tak samo jak ten na krokiety. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Paszteciki świetnie smakują z pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej można je zamienić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.

Ciasto drożdżowe na paszteciki jest naprawdę łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil, by je zrobić. Nie musi długo leżakować, wystarczy mu godzina, by naprawdę dobrze wyrosło, dzięki temu paszteciki są jędrne i puszyste. Do ciasta używa się tylko podstawowych produktów, dzięki czemu jest naprawdę tanie. Z podanego przepisu wychodzi tylko kilka sztuk, dlatego warto od razu zrobić podwójną porcję, gdyż paszteciki znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Paszteciki idealnie pasują do barszczu, zwłaszcza tego świątecznego. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.

Wartości odżywcze pasztecików z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kalorie)
Białko
6.37 g
13.95 g

Węglowodany w pasztecikach z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany
25.14 g
55.05 g
Węglowodany przyswajalne
24.25 g
53.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
1.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz
9.34 g
20.45 g
Tłuszcze nasycone
1.81 g
3.96 g
Tłuszcze nienasycone
7.53 g
16.49 g
Cholesterol
23.93 mg
52.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina B6
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.01 mg
6.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.08 µg (mcg)
149.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód
90.37 mg
197.92 mg
Potas
178.17 mg
390.19 mg
Wapń
26.92 mg
58.96 mg
Fosfor
88.63 mg
194.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.72 mg
38.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.13 mg
4.66 mg
Cynk
0.76 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z kapustą i grzybami 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla pasztecików z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
75 ml
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
40 ml
5 łyżeczek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób