Pierogi z mąki gryczanej

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi gryczane ze szpinakiem
Pierogi z mąki gryczanej
Pierogi z mąki gryczanej to idealne danie dla osób na diecie bez glutenu. Pierogi te możesz przygotować na obiad dla całej rodziny. Koniecznie zajrzyj do naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
750 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka gryczana (400 g)
  • Mąka ziemniaczana (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Mascarpone (100 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Czosnek - 5 średnich ząbków (40 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na pierogi z maki gryczanej krok po kroku

Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone i pokruszoną fetę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Na stolnice przesiej mąki i sól oraz dodaj jajka i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na pierogi z maki gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mąki gryczanej

Pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej. Pierogi z mąki gryczanej, która nie zawiera glutenu są mniej elastyczne dlatego nie rozciągaj mocno ciasto, gdyż może pęknąć. Przepis na pierogi z mąki gryczanej jest łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania bezglutenowego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka ziemniaczana, jajko, szpinak, serek mascarpone, ser feta, czosnek, masło oraz sól i pieprz.

Jak zrobić pierogi z maki gryczanej? Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię i duś 3-4 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone oraz pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników i zestaw z ognia. Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj jajka, łyżeczkę soli oraz ciepłą wodę. Zagnieć jednolite ciasto, które łatwo będzie odklejać się od dłoni. Przykryj je ścierką i odłóż na 30 minut. Rozwałkuj cienko i wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotuj w dużej ilości wody z solą partiami po 10-12 sztuk. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich.

Podsumowując pomysł na pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób nie mogących spożywać mąki pszennej. Składniki na ciasto pierogowe z mąki gryczanej są identyczne jak na tradycyjne ciasto z wyjątkiem innego rodzaju mąki.

Alergeny w pierogach z mąki gryczanej

Lista alergenów dla pierogów z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze pierogów z mąki gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z mąki gryczanej są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mąka gryczana jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
250.16
750.49
Białko (g)
9.78
29.33
Fenyloalanina (mg)
0.40
1.20
Brak danych dla: jajko, mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
32.60
97.80
Węglowodany przyswajalne (g)
28.09
84.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.51
13.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.04
30.11
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
22.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
7.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
5.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.02
174.07
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
192.50
577.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.40
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.67
8.00
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.96
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.01
147.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
7.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.22
186.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1724.02
5172.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
182.95
548.85
Potas (mg)
388.08
1164.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
160.42
481.27
Fosfor (mg)
214.08
642.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
110.47
331.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
6.58
Cynk (mg)
1.70
5.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.91
2.74
Brak danych dla: jajko, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mąki gryczanej 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mąki gryczanej

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Czosnek
40 g
5 średnich ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
58.00