Pierogi z mąki gryczanej
- Mąka gryczana (400 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Szpinak mrożony (300 g)
- Mascarpone (100 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Czosnek - 5 średnich ząbków (40 g)
- Masło (30 g)
Przepis na pierogi z maki gryczanej krok po kroku
Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone i pokruszoną fetę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Na stolnice przesiej mąki i sól oraz dodaj jajka i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat pierogów z mąki gryczanej
Pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej. Pierogi z mąki gryczanej, która nie zawiera glutenu są mniej elastyczne dlatego nie rozciągaj mocno ciasto, gdyż może pęknąć. Przepis na pierogi z mąki gryczanej jest łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania bezglutenowego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka gryczana, mąka ziemniaczana, jajko, szpinak, serek mascarpone, ser feta, czosnek, masło oraz sól i pieprz.
Jak zrobić pierogi z maki gryczanej? Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię i duś 3-4 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone oraz pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników i zestaw z ognia. Teraz przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj jajka, łyżeczkę soli oraz ciepłą wodę. Zagnieć jednolite ciasto, które łatwo będzie odklejać się od dłoni. Przykryj je ścierką i odłóż na 30 minut. Rozwałkuj cienko i wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotuj w dużej ilości wody z solą partiami po 10-12 sztuk. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Mąka gryczana jest mąką produkowaną z gryki, ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, świetnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej u osób z nietolerancją glutenu oraz chorujących na cukrzycę. Z mąki gryczanej wytwarza się makarony, chleb i ciasta. Mąka ma specyficzny posmak. Jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich.
Podsumowując pomysł na pierogi z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla osób nie mogących spożywać mąki pszennej. Składniki na ciasto pierogowe z mąki gryczanej są identyczne jak na tradycyjne ciasto z wyjątkiem innego rodzaju mąki.
Alergeny w pierogach z mąki gryczanej
Lista alergenów dla pierogów z mąki gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Ser Feta
- Ser parmezan
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z mąki gryczanej
Pierogi z mąki gryczanej są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mąka gryczana jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu dlatego może być spożywana przez osoby chore na celiakię.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.