Pierniki z ziemniakami

Opublikowano: 28.04.2022 r., 20:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nietypowe pierniki z ziemniakami
Pierniki z ziemniakami
Niezwykle miękkie ciasto piernikowe w połączeniu z ziemniakami, jest tak samo pyszne w smaku, ale zdecydowanie bardziej delikatne i wilgotne. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min
141 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (100 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Miód - 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na pierniki z ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry, ugotuj w wodzie do miękkości i zetrzyj na tarce.

W rondelku rozpuść masło, wsyp cukier i dodaj miód. Delikatnie podgrzewaj.

Do masy dodaj ziemniaki i wymieszaj, odstaw masę do ostygnięcia.

Wbij jajko i wymieszaj delikatnie.

Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Wyrób ciasto i rozwałkuj.

Z tak przygotowanego ciasta wytnij pierniki i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez 7-10 minut.

Jak oceniasz przepis na pierniki z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pierników z ziemniakami

Połączenie ciast z warzywami lub owocami jest coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, taka propozycja jest bardzo smaczna, dodatkowo jest to sposób na przemycenie odrobiny witamin. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pierniki z ziemniakami. Są one niezwykle proste i łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo pyszne w smaku. Pierniki z ziemniakami powstają z kilku składników takich jak: mąka pszenna, ziemniaki, cukier, masło, miód, jajka.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Jak zrobić pierniki z ziemniakami, opisuję nieco niżej. Dosłownie w chwilę otrzymasz mięciutkie ciastka. Może będą to Twoje nowe świąteczne ciastka?

Alergeny w piernikach z ziemniakami

Lista alergenów dla pierników z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na pierniki z ziemniakami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pierników z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Po starciu ziemniaków koniecznie odciśnij nadmiar wody.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
353.58
141.43
Białko (g)
8.96
3.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
54.02
21.61
Węglowodany przyswajalne (g)
53.44
21.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
12.07
4.83
Tłuszcze nasycone (g)
8.15
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
1.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Tiamina (mg)
0.48
0.19
Ryboflawina (mg)
0.28
0.11
Niacyna (mg)
3.39
1.36
Foliany (µg (mcg))
79.15
31.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
19.40
7.76
Potas (mg)
140.35
56.14
Wapń (mg)
21.29
8.52
Fosfor (mg)
98.99
39.60
Magnez (mg)
26.62
10.65
Żelazo (mg)
3.18
1.27
Cynk (mg)
0.78
0.31
Miedź (mg)
0.16
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników z ziemniakami 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierników z ziemniakami

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
100 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
37.50