Pierniki z ziemniakami
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (100 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Miód - 4 łyżki (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na pierniki z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry, ugotuj w wodzie do miękkości i zetrzyj na tarce.
W rondelku rozpuść masło, wsyp cukier i dodaj miód. Delikatnie podgrzewaj.
Do masy dodaj ziemniaki i wymieszaj, odstaw masę do ostygnięcia.
Wbij jajko i wymieszaj delikatnie.
Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Wyrób ciasto i rozwałkuj.
Z tak przygotowanego ciasta wytnij pierniki i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez 7-10 minut.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników z ziemniakami
Połączenie ciast z warzywami lub owocami jest coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, taka propozycja jest bardzo smaczna, dodatkowo jest to sposób na przemycenie odrobiny witamin. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na pierniki z ziemniakami. Są one niezwykle proste i łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo pyszne w smaku. Pierniki z ziemniakami powstają z kilku składników takich jak: mąka pszenna, ziemniaki, cukier, masło, miód, jajka.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95. Jak zrobić pierniki z ziemniakami, opisuję nieco niżej. Dosłownie w chwilę otrzymasz mięciutkie ciastka. Może będą to Twoje nowe świąteczne ciastka?
Alergeny w piernikach z ziemniakami
Lista alergenów dla pierników z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na pierniki z ziemniakami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze pierników z ziemniakami
Po starciu ziemniaków koniecznie odciśnij nadmiar wody.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.