Pierniki świąteczne
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (150 g)
- Cukier drobny (120 g)
- Miód (200 g)
- Śmietana 18% - pół szklanki (150 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Soda oczyszczona - 2 płaskie łyżeczki (6 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
Przepis na pierniki świąteczne krok po kroku
W rondelku umieść masło, miód, kakao oraz 30 gram przyprawy do piernika.
Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Śmietanę wymieszaj w miseczce z dodatkiem sody oczyszczonej.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, cukier drobny oraz śmietanę wymieszaną z sodą.
Na koniec do miski z mąką dodaj przestudzone masło z miodem i przyprawami.
Ciasto na pierniczki wymieszaj dokładnie przy pomocy łyżki.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Po nocy ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulę.
Ciasto podziel na mniejsze części i umieść na blacie oprószonym mąką.
Ciasto rozwałkuj przy pomocy wałka na placek o grubości około 6-7 mm.
Przy pomocy foremek wykrawaj ciasta.
Wykrojone ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów między ciastkami.
Każdą partię pierników piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 12 minut.
Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone pierniczki możesz udekorować lukrem.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników świątecznych
Pierniki świąteczne to tradycyjne ciasteczka przygotowywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki możesz udekorować lukrem, polewą czekoladową, a także kolorowymi posypkami. Ciasteczka możesz przygotować również jako ozdobę na choinkę, wystarczy, że zrobisz w nich malutką dziurkę i przewleczesz przez nią nitkę. Pyszne pierniki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na pierniki świąteczne nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pierników potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier drobny, miód, śmietana 18%, żółtka jaj, soda oczyszczona, kakao oraz przyprawa do piernika.
A jak zrobić pierniki świąteczne? W rondelku umieść masło, miód, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzewaj kilka minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Śmietanę wymieszaj w miseczce z dodatkiem sody oczyszczonej. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, cukier drobny oraz śmietanę wymieszaną z sodą. Na koniec do miski z mąką dodaj przestudzone masło z miodem i przyprawami. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części i umieść na blacie oprószonym mąką. Ciasto rozwałkuj przy pomocy wałka na placek o grubości około 6-7 mm. Przy pomocy foremek wykrawaj ciasta. Każdą partię pierników piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 12 minut.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne pierniki świąteczne. Najlepsze pierniki są dobre do spożycia po ostudzeniu. Pierniki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Alergeny w piernikach świątecznych
Lista alergenów dla pierników świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pierników świątecznych
Pierniki świąteczne to doskonała propozycja na pyszne ciasteczka o delikatnie korzennym smaku. Pierniczki warto udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.