Pierniki dojrzewające
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Miód (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na pierniki dojrzewające krok po kroku
Miód przelewamy do rondelka i rozpuszczamy go na małym ogniu. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy jajka z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej, dalej miksując całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To samo robimy z miodem.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę (350 g), sól, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy składniki. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami i mieszamy delikatnie szpatułką.
Do masy dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.
Tak przygotowane ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na tydzień.
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy kształty ciastek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy je około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników dojrzewających
Pyszne pierniki dojrzewające to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jak słodki dodatek w ciągu dnia. Aromatyczne ciasto w połączeniu z miodem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierniki dojrzewające? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku miód przelewamy do rondelka i rozpuszczamy go na małym ogniu. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem na gęsty i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej, dalej miksując całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. To samo robimy z miodem. Do osobnej miski wsypujemy mąkę (350 g), sól, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy składniki. Mieszankę dodajemy do masy z jajkami i mieszamy delikatnie szpatułką. Do masy dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Tak przygotowane ciasto dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na tydzień. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy kształty ciastek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy je około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na pierniki dojrzewające nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Domowe i świąteczne ciastka odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Tradycyjne ciasto na pierniczki powinno zawierać miód i przyprawę korzenną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty i sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznych ciastek.
Alergeny w piernikach dojrzewających
Lista alergenów dla pierników dojrzewających przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na pierniki dojrzewające nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze pierników dojrzewających
Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.