Pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu

Opublikowano: 22.09.2021 r., 13:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe placki ziemniaczane bez jajek
Pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu
Ten przepis jest na fit placki ziemniaczane z pieca, które nie zawierają jajka i glutenu. Placki ziemniaczane możesz zrobić w piekarniku – będą zdrowsze i równie pyszne.
Przygotowanie 40 min
274 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (800 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Mąka ryżowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu krok po kroku

Piekarnik nagrzej na 200 stopni Celsjusza.

Obierz ziemniaki i cebulę. Umyj warzywa.

Za pomocą blendera zmiksuj ziemniaki, cebulę, mąkę, olej oraz sól i pieprz.

Na blachę wyłóż papier do pieczenia.

Wykładaj masę na blaszkę i formuj placki.

Piecz około 35 minut aż staną się złote.

Jak oceniasz przepis na pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat pieczonych placków ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu

Ten przepis jest na fit placki ziemniaczane z pieca, które nie zawierają jajka i glutenu. Placki ziemniaczane możesz zrobić w piekarniku – będą zdrowsze i równie pyszne. Pieczony placek ziemniaczany w tej wersji zrobiony jest z mąką ryżową. Nie ma ona glutenu, więc nadaje się idealnie dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie ma tu także jajka, wiec to informacja przydatna dla osób, które jajek nie jedzą. Ciasto możesz zrobić na grubych oczkach albo, tak jak w przepisie, szybko wszystko razem zblendować.

Do przepisu używa się małej ilości tłuszczu. Dzięki niemu placki są lepsze i bardziej chrupiące. W przypadku, jeśli nie możesz jeść glutenu można skorzystać nie tylko z mąki ryżowej. Dobrze sprawdzi się mąka kukurydziana, która także jest polecana. Jeżeli nie masz potrzeby eliminowania glutenu użyj każdej innej mąki. W celu zwiększenia ilości błonnika, składników mineralnych i witamin polecam mąkę pełnoziarnistą (najlepiej powyżej typu 1850).

W wersji przyspieszonej wszystkie składniki wystarczy zblendować za pomocą blendera. Gdy takowego nie posiadasz zawsze warto zetrzeć ziemniaki na tarce. Szczególnie fajną konsystencję mają placki ziemniaczane, które są starte na tarce o grubych oczkach. Gdy nie przepadasz za taką strukturą mieszaj oczka lub używaj tylko grubszych, drobniejszych lub puree. Oczywiście sposób przygotowania ciasta powinien zależeć od Twoich preferencji. Do ciasta możesz dodać surową cebulę i zblendować ją od razu ze wszystkimi składnikami. Ja polecam jednak cebulę podsmażyć na tłuszczu, po to, by się fajnie zarumieniła i nabrała dobrego aromatu. Tę cebulę dodaj razem z olejem do ciasta na placki ziemniaczane.

By zminimalizować ryzyko przywierania placków ziemniaczanych z piekarnika do papieru do pieczenia warto nasmarować go tłuszczem. Polecam bardzo używanie oleju w sprayu. Dzięki niemu bardzo równomiernie da się rozłożyć tłuszcz. Można też nasmarować go pędzelkiem do smarowania żywności nasączonym olejem. To również pomoże w dobrym rozprowadzeniu tłuszczu. Kolejny sposób to użycie ręcznika papierowego do przesmarowania papieru. Można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Alergeny w pieczonych plackach ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu

Lista alergenów dla pieczonych placków ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone placki ziemniaczane bez jajka i bez glutenu

Wartości odżywcze pieczonych placków ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu

na 100g gotowej potrawy

W przepisie nie ma glutenu. Zamiast mąki glutenowej używa się mąki bez glutenu. Nie ma także jajka. Przepis dietetyczny, dobry dla osób z alergiami i nietolerancjami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
80.65
274.20
Białko (g)
1.88
6.40
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
16.34
55.56
Węglowodany przyswajalne (g)
14.34
48.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
6.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
1.08
3.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
3.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
2.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.90
57.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
2.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.53
52.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.98
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
5.49
18.67
Potas (mg)
362.71
1233.20
Wapń (mg)
14.02
47.67
Fosfor (mg)
51.35
174.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.34
69.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.31
Cynk (mg)
0.28
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych placków ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych placków ziemniaczanych bez jajka i bez glutenu

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mąka ryżowa
10 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Koszt składników
21.00