Pieczeń z dzika

Opublikowano: 22.04.2022 r., 8:31 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z dzika na desce
Pieczeń z dzika
Pieczeń z dzika to doskonały pomysł na rodzinny świąteczny obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Podajemy ją z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Obsmażanie 90 min
146 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab z dzika (1000 g)
  • Marchewka 1 marchewka (50 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na pieczeń z dzika krok po kroku

Mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.

Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem.

Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn.

Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z dzika

Pyszna pieczeń z dzika z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowany schab z dzika duszony z warzywami w sosie jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dobrą pieczeń z dzika? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem. Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn. Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczeń z dzika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Dziczyzna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pieczeni z dzika

Lista alergenów dla pieczeni z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pieczeni z dzika

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
97.88
146.82
Białko (g)
12.83
19.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
1.11
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
0.92
1.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.38
6.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.55
3.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.83
2.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
2.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
48.21
72.31
Witamina C (mg)
0.73
1.09
Retinol (µg (mcg))
19.74
29.60
Tiamina (mg)
0.24
0.36
Ryboflawina (mg)
0.08
0.11
Niacyna (mg)
2.42
3.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Wapń (mg)
10.97
16.46
Fosfor (mg)
74.91
112.37
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z dzika 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z dzika

Koszt składników
115.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab z dzika
1000 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
75.00
Za 1000 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
115.50