Przepis na pieczeń z dzika krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, jałowiec
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.

Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem.

Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn.

Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Pieczeń z dzika na desce
Pieczeń z dzika
Koszt przygotowania dania
87.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Pieczeń z dzika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczeni z dzika

Pyszna pieczeń z dzika z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Marynowany schab z dzika duszony z warzywami w sosie jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dobrą pieczeń z dzika? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem. Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn. Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczeń z dzika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Dziczyzna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy i marynata są najważniejsze w tym przepisie, ponieważ nadają całego aromatu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze pieczeni z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
97.88 kcal
146.82 kcal
Białko
12.83 g
19.25 g

Węglowodany w pieczeni z dzika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
1.11 g
1.66 g
Węglowodany przyswajalne
0.92 g
1.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.18 g
0.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
4.38 g
6.57 g
Tłuszcze nasycone
2.55 g
3.82 g
Tłuszcze nienasycone
1.83 g
2.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
2.19 g
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.56 g

Witaminy w przepisie na pieczeń z dzika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
48.21 µg (mcg)
72.31 µg (mcg)
Witamina C
0.73 mg
1.09 mg
Retinol
19.74 µg (mcg)
29.60 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.11 mg
Niacyna
2.42 mg
3.63 mg

Składniki mineralne w przepisie na pieczeń z dzika

Na 100g
Na porcję
(150g)
Wapń
10.97 mg
16.46 mg
Fosfor
74.91 mg
112.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z dzika 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczeni z dzika

Lista alergenów dla pieczeni z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pieczeni z dzika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab z dzika
1000 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
75.00
Za 1000 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
115.50
Jak oceniasz przepis na pieczeń z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób