Gulasz z sarniny

Opublikowano: 04.01.2024 r., 16:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z sarniny w garnku.
Gulasz z sarniny
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na gulasz z sarniny. Koniecznie podaj go z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz z ogórkami kiszonymi.
Przygotowanie 45 min
Czas duszenia i Marynowanie 180 min
412 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sarnina (600 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 g)
  • Ocet winny 3 łyżki stołowe (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, pojemnik z pokryciem, lodówka

Przepis na gulasz z sarniny krok po kroku

Do pojemnika z zakryciem włóż 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.

Następnie do przypraw wlej wino oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mięso z sarny umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso włóż do pojemnika z przyprawami, zakryj go i mięso odstaw na minimum 3 dni do lodówki (mięso codziennie wymieszaj).

W dniu przygotowania gulaszu mięso wyciągnij z lodówki na 2 godziny. W tym czasie namocz również grzyby suszone (zalej je wodą tak, aby były całkowicie zakryte).

Marchew obierz, umyj i pokrój w grubsze plastry.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Do garnka z grubym dnem dodaj grzyby z wodą z ich moczenia, cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie dodaj mięso sarny wraz z marynatą.

Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 180 minut.

Gotowy gulasz podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z sarniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z sarniny

Gulasz z sarniny z winem czerwonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić pyszny, domowy gulasz z dziczyzny. Gulasz warto podać z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kaszy pęczak oraz z ogórkami kiszonymi. Przepis na gulasz z sarniny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: sarnina, grzyby suszone, marchew, cebula, olej rzepakowy, czosnek, wino czerwone wytrawne, ocet winny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolendra mielona.

A jak zrobić gulasz z sarniny? Do pojemnika z zakryciem włóż 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Następnie do przypraw wlej wino oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj. Mięso z sarny umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso włóż do pojemnika z przyprawami, zakryj go i mięso odstaw na minimum 3 dni do lodówki. W dniu przygotowania gulaszu mięso wyciągnij z lodówki na 2 godziny. W tym czasie namocz również grzyby suszone (zalej je wodą tak, aby były całkowicie zakryte). Do garnka z grubym dnem dodaj grzyby z wodą z ich moczenia, cebulę, czosnek oraz marchew. Następnie dodaj mięso sarny wraz z marynatą. Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 180 minut.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować pyszny gulasz z mięsa z sarny. Gulasz świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad, który warto podać z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej oraz z ogórkami kiszonymi. Domowy gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Długie marynowanie mięsa wpływa na jego kruchość oraz bardziej intensywny smak.

Alergeny w gulaszu z sarniny

Lista alergenów dla gulaszu z sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
    • Ocet winny

Wartości odżywcze gulaszu z sarniny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z sarniny to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dziczyzna stanowi doskonałe źródło białka, jednak ma bardzo charakterystyczny smak.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
165.18
412.94
Białko (g)
14.60
36.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.08
15.20
Węglowodany przyswajalne (g)
4.01
10.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.21
20.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
8.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
11.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.40
8.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
3.29
Cholesterol (mg)
47.29
118.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
164.53
411.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.79
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.11
2.76
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.83
4.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.99
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.86
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.59
8.96
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.07
17.68
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1632.61
4081.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
58.81
147.03
Potas (mg)
274.88
687.20
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.42
41.05
Fosfor (mg)
129.21
323.03
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.03
40.09
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.33
5.83
Cynk (mg)
2.55
6.38
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z sarniny 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z sarniny

Koszt składników
132.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
600 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 600 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino czerwone wytrawne
50 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 g
Ocet winny
15 ml
3 łyżki stołowe
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
132.50