Przepis na sarninę krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, miska, rękaw do pieczenia

Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Cebulę także drobno siekamy.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawami oraz obkładamy warzywami. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie przekładamy mięso z warzywami do rękawa. Dodajemy do środka olej. Rękaw szczelnie zamykamy.

Sarninę pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.

Sarnina na desce
Sarnina
Koszt przygotowania dania
72.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
29

Sarnina - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sarninie

Pyszna sarnina pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso z sarny w przyprawach z warzywami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sarninę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku warzywa dokładnie myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Cebulę także drobno siekamy. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawami oraz obkładamy warzywami. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Jak przygotować mięso? Po tym czasie przekładamy mięso z warzywami do rękawa. Dodajemy do środka olej. Rękaw szczelnie zamykamy. Sarninę pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.

Sprawdzony przepis na sarninę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczna dziczyzna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Wartości odżywcze sarniny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
164.54 kcal
345.53 kcal
Białko
16.99 g
35.69 g

Węglowodany w sarninie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
2.13 g
4.48 g
Węglowodany przyswajalne
1.64 g
3.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
9.37 g
19.68 g
Tłuszcze nasycone
4.44 g
9.33 g
Tłuszcze nienasycone
4.93 g
10.35 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
7.51 g
Tłuszcze wielonasycone
1.35 g
2.84 g
Cholesterol
61.54 mg
129.23 mg

Witaminy w przepisie na sarninę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
32.12 µg (mcg)
67.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.44 µg (mcg)
3.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.76 mg
3.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.49 mg
9.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.15 µg (mcg)
17.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
318.73 µg (mcg)
669.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sarninę

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
64.88 mg
136.26 mg
Potas
303.35 mg
637.03 mg
Wapń
14.54 mg
30.53 mg
Fosfor
165.35 mg
347.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.27 mg
40.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.32 mg
4.88 mg
Cynk
3.29 mg
6.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sarniny 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sarninie

Lista alergenów dla sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania sarniny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
1000 g
70.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
70.00
Za 1000 g
Marchewka
50 g
1 marchewka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
92.00
Jak oceniasz przepis na sarninę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób