Dziczyzna

dziczyzna

Dziczyzna to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Nie dość, że fantastycznie smakuje, to w dodatku po przygotowaniu wyróżnia się fantastycznym aromatem. Jest to mięso chude i – pochodząc ze sprawdzonego źródła – nieskażone żadną chemią. Niektórzy uważają, że robienie dziczyzny jest trudne, jednak wcale nie jest to taka skomplikowana sprawa. Mimo wszystko dania z dziczyzny rzadko pojawiają się na polskich stołach, ponieważ mięso jest dość drogie w porównaniu do innych.

Dziczyzna - polecane przepisy

Dziczyzna - pozostałe przepisy

Dziczyzna – sprawdzone przepisy na przygotowanie mięsa z dziczyzny

Dziczyzna to wciąż niedoceniane mięso w Polsce. Może pochodzić zarówno z sarny, jak i z dzika czy zająca. Mimo że mięso ma wiele walorów odżywczych i, pochodząc ze sprawdzonego źródła, jest bardzo zdrowe, nadal mało używamy go w kuchni. Jakie są najbardziej znane rodzaje dziczyzny? Czy mięso wykorzystywać można jedynie do pieczenia? Jak przyrządzić dziczyznę na obiad dla całej rodziny? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat i dowiedz się, jakie wartości odżywcze znaleźć można w dziczyźnie.

Sprawdzone przepisy na dziczyznę – zobacz, czy dobrze znasz to mięso!

Jakie wartości odżywcze ma dziczyzna? Dowiedz się, dlaczego warto ją jeść!

Dziczyzna nie jest zbyt popularnym mięsem w Polsce. Wszystko nie tylko przez to, że jest dość droga w porównaniu do innych rodzajów mięs. W dalszym ciągu bowiem mamy minimalną wiedzę na jej temat. Dziczyzna tymczasem jest cennym źródłem wartości odżywczych. Znajduje się w niej zarówno białko, jak i tłuszcz – choć tego drugiego jest bardzo mało, porównując np. do mięsa wieprzowego. Dziczyzna ani nie truje organizmu, ani go nie uczula, ponieważ z reguły w mięsie tym nie ma żadnych substancji konserwujących, ulepszaczy i chemii. W dziczyźnie jest również niewiele cholesterolu, za to sporo witamin (m.in. z grupy B) i substancji mineralnych (zwłaszcza żelaza). Dawniej do dziczyzny dostęp mieli tylko niektórzy ludzie, ponieważ bardzo ciężko było ją dostać. Dziś ten wyjątkowy rodzaj mięsa znaleźć można niemal w każdym dużym supermarkecie.

Dziczyzna jest niezwykle wartościowym i zdrowym mięsem. Zwierzęta żywią się bowiem tym, co ma do zaoferowania natura, w której żyją na co dzień (m.in. w lesie czy na polu). Nie jedzą więc antybiotyków, hormonów i szkodliwych wspomagaczy. To zwierzęta żyjące na wolności, zatem szczęśliwe. Nie są też specjalnie tuczone sztuczną i mało wartościową karmą, a także nie ma w nich zbyt wiele kwasu mlekowego. Dzięki temu dziczyzna uznawana jest za jedno z najmniej kalorycznych rodzajów mięsa. W 100 g dziczyzny znajduje się do 120 kcal, w zależności od zwierzęcia, z jakiego pochodzi mięso. Warto dodać, że ¾ kalorii dziczyzny stanowi pełnowartościowe białko – to ważna informacja dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i będących na diecie redukcyjnej. W dziczyźnie jest też bardzo mało tłuszczu, ponieważ zwierzęta żyją na wolności. Cały czas są wobec tego w ruchu, systematycznie redukując swoją tkankę tłuszczową.

Białko, które zawiera mięso z dzika albo z sarny, ma w sobie cenne aminokwasy egzogenne. Właśnie ich nie potrafi samodzielnie wytworzyć nasz organizm. Znajdują się w nich różne witaminy i składniki mineralne, które konieczne są dla nas, aby być zdrowymi i pełnymi sił ludźmi. Prozdrowotne składniki w dziczyźnie są oczywiście wynikiem diety, na jakiej żyją zwierzęta łowne. Jedzą więc one, jak już wspominaliśmy, wszystkie naturalne skarby pól, łąk i lasów. Nie ma więc w mięsie sztucznych nawozów lub pestycydów, jakie często znaleźć można np. w kurczaku. Warto dodać, że dziczyzna nie zawiera również zbyt dużej ilości adrenaliny, gdyż dzikie zwierzęta żyją wolno – nie są więc narażone na stres, z którym zmagają się zwierzęta wożone do rzeźni na ubój.

Rodzaje dziczyzny, które warto znać – sprawdź, czym się od siebie różnią

Dziczyzna, a więc mięso pochodzące od zwierzyny łownej, dzieli się na różne rodzaje. Wśród nich wyróżnić można dziczyznę grubą (jelenie, sarny i dziki), drobną (zające) i dzikie ptactwo (bażanty czy kuropatwy). W naszym kraju czasem używa się też mięs pochodzących z innego typu upolowanej dzikiej zwierzyny, np. kaczek i królików. Warto opowiedzieć sobie o rodzajach dziczyzny, które często pojawiają się w polskich restauracjach.

  • Mięso z dzika – najbardziej znana dziczyzna, z której zwykle robi się gulasz, swojską kiełbasę i różne mięsne potrawki.
  • Jelenina – najlepsza pochodzi od młodych jeleni. To mięso zwarte, jędrne i o długich włóknach.
  • Sarnina – soczyste mięso, które specyficznie pachnie i ma lekko słodkawy posmak.
  • Zając – to chude mięso, które ma delikatny smak. Do pieczenia wykorzystuje się dziczyznę z młodych zajęcy.
  • Daniel – najczęściej mięsa z tego zwierzęcia używa się do duszenia i pieczenia, a także produkcji wyrobów garmażeryjnych, kiełbas i wędlin.
  • Bażant – najsmaczniejsze są udka i piersi, które się smaży, piecze i dusi.
  • Przepiórka – można je piec lub grillować. Prawie połowę tuszy przepiórki stanową piersi.
  • Kuropatwa – najchętniej robimy z niej potrawki oraz używamy kuropatwy jako składnika wielu zup na bazie tego mięsa.

Jak przyrządzić dziczyznę? Czym jest bardowanie mięsa?

Jako że mięso z łownych zwierząt jest z reguły twarde, należy zawsze przetrzymać je wcześniej w chłodnym miejscu, aby stało się kruche. Czas oczekiwania zależeć będzie oczywiście od gatunku, ale też wieku danego zwierzęcia. Przed obróbką termiczną dziczyzna powinna zostać włożona również do marynaty, aby zmiękła i nabrała najlepszych walorów smakowych. Najlepiej, gdy marynata składa się z octu albo wytrawnego wina, ziół, warzyw i przypraw korzennych. Warto dodać, że mrożona dziczyzna nie będzie wymagała kruszenia. Najlepsza będzie tuż po przemrożeniu, ponieważ niska temperatura przyspiesza proces kruszenia. Przygotowując dziczyznę, można też nakłuwać ją i nadziewać słoniną – dzięki temu mięso nie będzie suche. Jest to jednak metoda, której nie zaleca się stosować zbyt często, ponieważ nasiąknięta tłuszczem dziczyzna będzie znacznie bardziej kaloryczna i równocześnie mniej wyjątkowa.

Jak jeszcze przygotować można poszczególne rodzaje dziczyzny? Można zrobić z niej pieczeń, ale można też zająć się jej bardowaniem. W tym momencie warto wytłumaczyć, czym jest ta specyficzna technika przygotowania mięsa. Otóż bardowanie polega na owijaniu mięsa w tłuszcz, zanim się je upiecze. Właśnie w takiej postaci przyrządza się dziczyznę, owijając plastrami np. boczku. Jest to metoda podobna do nakłuwania mięsa słoniną, która powoduje, że dziczyzna może być nieco bardziej miękka i wilgotna. Bardowania nie poleca się jednak na co dzień. Raz, że metoda ta mocno zmienia smak potrawy z dziczyzny. A dwa, że zwiększa w nim ilość tłuszczu, cholesterolu i kalorii, więc jedzona w ten sposób dziczyzna niekoniecznie będzie najlepsza dla naszego zdrowia.

Sprawdzone przepisy na dziczyznę – dowiedz się, jak ją przygotować!

Jak podawać dziczyznę? Co można zrobić na tym mięsie?

Dziczyzna jest mięsem, które można robić bez wielu przypraw, gdyż samo w sobie smakuje naprawdę wyborne. Do dziczyzny pasują oczywiście różne dodatki, którymi warto wzbogacić smak i zapach potraw z tego mięsa. Warto używać przypraw, takich jak kminek, koperek, natka pietruszki, majeranek, tymianek i ziele angielskie. Z dziczyzny zrobić można wiele potraw duszonych, smażonych i grillowanych. Można również piec je w piekarniku (np. w rękawie). Dziczyzna wspaniale smakuje zamarynowana, ponieważ marynata jest w stanie wydobyć z mięsa to, co najcenniejsze. Kucharze zalecają podawać dziczyznę również w towarzystwie czerwonego wina i suszonych owoców. Oto kilka przykładowych dań, które warto zrobić z dziczyzny:

  • Królik pieczony i rosół z królika
  • Schab, gulasz, pasztet lub kiełbasa z dzika
  • Rosół z bażanta
  • Pieczeń i gulasz z jelenia
  • Pasztet z zająca
  • Wątróbka, rosół i pasztet z królika

Czy dziczyzna jest mięsem, które w jakikolwiek sposób może nam zagrażać?

Miłośnicy dziczyzny na każdym kroku podkreślają, że mięso jest zdrowe i nie trzeba się jego obawiać. Jak wspominaliśmy, dzikie zwierzęta jedzą bowiem jedynie naturalne pożywienie, a nie sztucznie modyfikowane pasze. Właśnie dlatego w mięsie z dzika czy jelenia na próżno szukać sztucznych dodatków, chemii i antybiotyków, jakie czasami zdarzają się w drobiu. W dziczyźnie nie ma też pestycydów i zagrażających zdrowiu konserwantów, dlatego tak bardzo zaleca się jej regularne spożywanie. Jakość mięsa jest wyższa, zatem wyższa jest też jego cena w sklepie lub od certyfikowanych hodowców.

Czy warto więc bezwzględnie ufać dziczyźnie? Cóż, do każdego mięsa powinno się podchodzić z delikatnym dystansem. Wszystko dlatego, że dziczyzna zawsze powinna przejść badania weterynaryjne, zanim zostanie wypuszczona do ogólnego obiegu. Należy bezwzględnie pamiętać o tym, aby jeść mięso wyłącznie przebadane i certyfikowane. W przeciwnym wypadku można nabawić się pasożytniczej choroby. Gdy jeleń, sarna albo dzik będą bowiem zakażone, istnieje ryzyko zarażenia się groźną toksoplazmozą albo włośnicą. Największe ryzyko pojawia się oczywiście podczas jedzenia surowego mięsa, więc bezpieczną opcją będzie zrezygnować ze spożywania tatara. Pamiętaj, aby stawiać raczej na potrawy grillowane, smażone, duszone i pieczone. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów zakażenia niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto