Przepis na udziec jagnięcy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik

Mięso natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.

Natnij mięso i nadziej je ząbkami czosnku.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i dodaj plastry cebuli.

Na mięso dodaj zioła, wino wymieszaj z musztardą i miodem. Wlej do naczynia z mięsem.

Piecz mięso w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.

udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy
Koszt przygotowania dania
7.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
69 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Udziec jagnięcy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udźcu jagnięcym

Udziec jagnięcy to nic innego jak wykwintny kawałek mięsa, który serwowany jest w najlepszych restauracjach. Poznaj mój przepis na udziec jagnięcy.

Jagnięcina jest niezwykle delikatna, należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to udziec jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że udziec jagnięcy z kością jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci jak przyrządzić udziec jagnięcy, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny. W podobny sposób powstanie pieczona noga jagnięca, wystarczy tylko zmienić część jagnięciny, z której korzystasz.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka jagnięciny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrwane lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a jagnięcina jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak upiec udziec jagnięcy z kością?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu. Jeśli nie masz czasu, śmiało możesz przygotowywać mięso od razu.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 st. C. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche możesz dodać odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny udziec jest dobry i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić jagnięcinę przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.

Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Wartości odżywcze udźca jagnięcego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca jagnięcego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udźcu jagnięcym

Lista alergenów dla udźca jagnięcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na udziec jagnięcy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • udziec jagnięcy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania udźca jagnięcego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec jagnięcy
1000 g
Czosnek
30 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cebula czerwona
200 g
2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Wino białe wytrawne
125 ml
1/2 szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Miód
1 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jak oceniasz przepis na udziec jagnięcy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób