Udziec jagnięcy

Opublikowano: 25.09.2022 r., 23:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy to niezwykle apetyczne i wykwintne danie, które z moim przepisem możesz przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
353 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec jagnięcy (1000 g)
  • Czosnek 1 główka (30 g)
  • Cebula czerwona 2 sztuki (200 g)
  • Wino białe wytrawne 1/2 szklanki (125 ml)
  • Miód 2 łyżki (1 g)
  • Musztarda 3 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na udziec jagnięcy krok po kroku

Mięso natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.

Natnij mięso i nadziej je ząbkami czosnku.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i dodaj plastry cebuli.

Na mięso dodaj zioła, wino wymieszaj z musztardą i miodem. Wlej do naczynia z mięsem.

Piecz mięso w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na udziec jagnięcy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat udźca jagnięcego

Udziec jagnięcy to nic innego jak wykwintny kawałek mięsa, który serwowany jest w najlepszych restauracjach. Poznaj mój przepis na udziec jagnięcy.

Jagnięcina jest niezwykle delikatna, należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to udziec jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że udziec jagnięcy z kością jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci jak przyrządzić udziec jagnięcy, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny. W podobny sposób powstanie pieczona noga jagnięca, wystarczy tylko zmienić część jagnięciny, z której korzystasz.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka jagnięciny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrwane lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a jagnięcina jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak upiec udziec jagnięcy z kością?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu. Jeśli nie masz czasu, śmiało możesz przygotowywać mięso od razu.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 st. C. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche możesz dodać odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny udziec jest dobry i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić jagnięcinę przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.

Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Alergeny w udźcu jagnięcym

Lista alergenów dla udźca jagnięcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze udźca jagnięcego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować wiele rodzajów mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
176.82
353.64
Białko (g)
13.46
26.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.06
4.11
Węglowodany przyswajalne (g)
1.72
3.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.73
23.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
10.58
Tłuszcze nienasycone (g)
6.44
12.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.45
10.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.32
94.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.08
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.77
3.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.25
2.50
Witamina E (mg)
0.46
0.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.43
8.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.43
28.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
64.41
128.81
Potas (mg)
202.32
404.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.62
27.23
Fosfor (mg)
132.83
265.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.38
38.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
2.63
Cynk (mg)
2.52
5.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca jagnięcego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca jagnięcego

Koszt składników
191.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec jagnięcy
1000 g
130.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
130.00
Za 1000 g
Czosnek
30 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cebula czerwona
200 g
2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Wino białe wytrawne
125 ml
1/2 szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Miód
1 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
191.00