Dziczyzna

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dziczyzna podana na talerzu z ziołami.
Dziczyzna
Dziczyzna to rodzaj mięsa, który nieczęsto gości na polskich stołach. Warto jednak to zmienić i wypróbować tego przepisu na pieczoną sarninę, która jest wyśmienita.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 120 min
264 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Sarnina (1000 g)
  • Czosnek (100 g)
  • Rozmaryn suszony (30 g)
  • Cebula (200 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
  • Mąka ziemniaczana (30 g)
  • Marchewka (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
tymianek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na dziczyznę krok po kroku

W mięsie zrób 10 nacięć, umieść ząbek czosnku w każdej szczelinie. Połącz ze sobą posiekany rozmaryn, czosnek w proszku i tymianek; natrzyj nimi całą pieczeń. Przykryj szczelnie i trzymaj w lodówce przez 2 godziny.

Do naczynia żaroodpornego wlej 80 ml wody. Wrzuć do środka mięso, a także obrane marchewki i cebulę. Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni przez 2,5 godziny.

Mięso i warzywa przełóż na półmisek, a wywar odcedź do osobnej miseczki.

W dużym rondlu wymieszaj bulion oraz sos powstały po pieczeniu mięsa. Połącz ze skrobią i gotuj do zgęstnięcia. Doprowadź do wrzenia.

Mięso podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na dziczyznę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat dziczyzny

Dziczyzna to rodzaj mięsa, który nieczęsto gości na polskich stołach. Warto jednak to zmienić i wypróbować tego przepisu na pieczoną sarninę, która jest wyśmienita.

Przepis na dziczyznę pozwala stworzyć naprawdę wyjątkowe danie. Dowiesz się z niego jak przyrządzić to wyjątkowe mięso po angielsku. Pieczeń z sarniny wspaniale sprawdzi się na wszelkie możliwe uroczystości. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dziczyznę, która będzie wyjątkowa, a przy okazji naprawdę smaczna i łatwa w przyrządzeniu, to ten przepis będzie idealnym wyborem. To doskonały pomysł na mięso, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć w tym przepisie wykorzystywana jest sarnina, tak samo można również przygotować mięso z dzika. Całość pieczona w dość niskiej temperaturze przez dłuższy czas staje się niezwykle delikatna i soczysta. Sarnina nie pojawia się na stołach zbyt często ze względu na obawę przed jej odpowiednim przyrządzeniem. Warto to zmienić, gdyż jest delikatna, smaczna, a przy okazji soczysta. Jednak do jej przygotowania należy podejść od odpowiedniej strony, a ten przepis znacznie to ułatwia. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy. By stworzyć z niego dobrze zbilansowane danie wystarczy dodać warzyw. To idealna opcja na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso zaskakuje wspaniałym aromatem, jest również wolne od antybiotyków, czy hormonów.

Alergeny w dziczyźnie

Lista alergenów dla dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze dziczyzny

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
103.64
264.27
Białko (g)
11.64
29.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
5.56
14.17
Węglowodany przyswajalne (g)
4.33
11.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
3.83
9.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.98
2.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.73
1.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.65
Cholesterol (mg)
39.22
100.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
75.97
193.73
Witamina B6 (mg)
0.35
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
2.34
Witamina C (mg)
3.73
9.51
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.30
0.77
Ryboflawina (mg)
0.17
0.43
Niacyna (mg)
3.18
8.12
Foliany (µg (mcg))
11.02
28.10
Beta karoten (µg (mcg))
731.37
1865.00
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
136.80
348.84
Potas (mg)
265.96
678.19
Wapń (mg)
40.68
103.74
Fosfor (mg)
118.65
302.55
Magnez (mg)
18.24
46.51
Żelazo (mg)
2.05
5.24
Cynk (mg)
2.21
5.63
Miedź (mg)
0.10
0.26
Mangan (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dziczyzny 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dziczyzny

Koszt składników
104.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
1000 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
70.00
Za 1000 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Rozmaryn suszony
30 g
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
3.20
Za 30 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Koszt składników
104.70