- Żeberka z dzika 400 g 400 g
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Musztarda 10 g 1 łyżka
- Śmietana 18% 50 g
- Świeże leśne grzyby 100 g
- Czosnek 5 g 1 ząbek
- Natka pietruszki 5 g
Przepis na żeberka z dzika krok po kroku
Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Zamarynowane mięso podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut z dwóch stron do zarumienienia.
Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 50-60 min w 180 stopniach.
Na patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
Zdejmij patelnię z ognia, stopniowo dodawaj śmietanę i posyp natką pietruszki.
Upieczone żeberka podawaj z sosem grzybowym.

-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Żeberka w sosie bbq
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka
Informacje dietetyczne - żeberka z dzika
Wartości odżywcze żeberek z dzika
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żeberkach z dzika
Lista alergenów dla żeberek z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Więcej informacji na temat żeberek z dzika
Żeberka z dzika to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych. Dziczyzna nie należy do najczęściej spożywanych mięs, a przygotowywane z niej posiłki często uznawane są za wykwintne i w pewien sposób uroczyste. To tradycyjne danie polskiej kuchni, często podawane w towarzystwie sosu z grzybów i przypraw leśnych, które podkreślają jego wyjątkowy smak.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka z dzika przedstawiamy przepis na duszone mięso marynowane w musztardzie i podawane w sosie grzybowym, który sprawi, że wszyscy zachwycą się Twoimi zdolnościami kulinarnymi i umiejętnością łączenia smaków.
Przepis na żeberka z dzika wymaga kilku podstawowych składników. Jest to oczywiście soczyste, dobrej jakości i znanego pochodzenia mięso, składniki do przygotowania marynaty oraz sosu. Marynata do żeberek z dzika najczęściej przygotowywana jest na bazie oliwy i musztardy. Sprawiają one że mięso jest chrupiące i soczyste jednocześnie oraz nabiera wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o sos, najlepiej sprawdza się sos grzybowy, przygotowany ze świeżych lub suszonych grzybów leśnych i śmietany lub jogurtu. Marynowanie dobrze zacząć jak najwcześniej, najlepiej dzień przed planowanym przyrządzaniem żeberek, aby mięso miało czas przejść jej smakiem i aromatem. Następnego dnia zostanie tylko przyrządzenie mięsa i przygotowanie sosu. Żeberka świetnie smakują podsmażane i duszone na patelni, ale również pieczone w piekarniku. W obu wersjach wyjdą przepysznie. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z patelni/piekarnika podawane ze świeżo przygotowanym sosem.
Żeberka z dzika, są daniem dość tłustym i ciężkostrawnym, dlatego nie powinny być one stałym, regularnym elementem sposobem żywienia, ale przygotowywane odświętnie, raz na jakiś czas nie są niczym niebezpiecznym, a mogą stanowić ciekawe urozmaicenie. Bardzo ważne, aby wybierać mięso znanego pochodzenia, dobrej jakości i zadbać o odpowiednie wypieczenie mięsa, tak aby nie było surowe i niedopieczone w środku.
Szacunkowy koszt przygotowania żeberek z dzika
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023