Przepis na żeberka z dzika krok po kroku

Składniki
  • żeberka z dzika 400 g 400 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
  • Musztarda 10 g 1 łyżka
  • Śmietana 18% 50 g
  • Świeże leśne grzyby 100 g
  • Czosnek 5 g 1 ząbek
  • Natka pietruszki 5 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.

Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut z dwóch stron do zarumienienia.

Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 50-60 min w 180 stopniach.

Na patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone grzyby.

Zdejmij patelnię z ognia, stopniowo dodawaj śmietanę i posyp natką pietruszki.

Upieczone żeberka podawaj z sosem grzybowym.

Pieczone z warzywami żeberka z dzika
Żeberka z dzika
Koszt przygotowania dania
62.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
933 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Żeberka z dzika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żeberkach z dzika

Żeberka z dzika to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych. Dziczyzna nie należy do najczęściej spożywanych mięs, a przygotowywane z niej posiłki często uznawane są za wykwintne i w pewien sposób uroczyste. To tradycyjne danie polskiej kuchni, często podawane w towarzystwie sosu z grzybów i przypraw leśnych, które podkreślają jego wyjątkowy smak.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka z dzika przedstawiamy przepis na duszone mięso marynowane w musztardzie i podawane w sosie grzybowym, który sprawi, że wszyscy zachwycą się Twoimi zdolnościami kulinarnymi i umiejętnością łączenia smaków.

Przepis na żeberka z dzika wymaga kilku podstawowych składników. Jest to oczywiście soczyste, dobrej jakości i znanego pochodzenia mięso, składniki do przygotowania marynaty oraz sosu. Marynata do żeberek z dzika najczęściej przygotowywana jest na bazie oliwy i musztardy. Sprawiają one że mięso jest chrupiące i soczyste jednocześnie oraz nabiera wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o sos, najlepiej sprawdza się sos grzybowy, przygotowany ze świeżych lub suszonych grzybów leśnych i śmietany lub jogurtu. Marynowanie dobrze zacząć jak najwcześniej, najlepiej dzień przed planowanym przyrządzaniem żeberek, aby mięso miało czas przejść jej smakiem i aromatem. Następnego dnia zostanie tylko przyrządzenie mięsa i przygotowanie sosu. Żeberka świetnie smakują podsmażane i duszone na patelni, ale również pieczone w piekarniku. W obu wersjach wyjdą przepysznie. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z patelni/piekarnika podawane ze świeżo przygotowanym sosem.

Żeberka z dzika, są daniem dość tłustym i ciężkostrawnym, dlatego nie powinny być one stałym, regularnym elementem sposobem żywienia, ale przygotowywane odświętnie, raz na jakiś czas nie są niczym niebezpiecznym, a mogą stanowić ciekawe urozmaicenie. Bardzo ważne, aby wybierać mięso znanego pochodzenia, dobrej jakości i zadbać o odpowiednie wypieczenie mięsa, tak aby nie było surowe i niedopieczone w środku.

Wartości odżywcze żeberek z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (550g)
Energia (kalorie)
169.78 kcal
933.81 kcal
Białko
25.78 g
141.79 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (550g)
Tłuszcz
6.23 g
34.27 g
Tłuszcze nasycone
3.44 g
18.93 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
15.02 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.27 g
12.49 g
Brak danych dla: musztarda, świeże leśne grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
2.53 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żeberka z dzika

Na 100g
Na porcję (550g)
Witamina B6
0.36 mg
2.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.81 mg
4.44 mg
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.69 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.53 mg
2.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
5.75 mg
31.65 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
12.49 µg (mcg)
68.70 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka z dzika

Na 100g
Na porcję (550g)
Sód
207.30 mg
1140.16 mg
Potas
290.92 mg
1600.07 mg
Wapń
17.22 mg
94.69 mg
Fosfor
204.37 mg
1124.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.20 mg
127.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.63 mg
19.98 mg
Cynk
6.07 mg
33.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
1.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z dzika 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach z dzika

Lista alergenów dla żeberek z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania żeberek z dzika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka z dzika
400 g
400 g
70.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
56.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Świeże leśne grzyby
100 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Liczba porcji:
Razem
124.20
Łączny koszt
62.69
Jak oceniasz przepis na żeberka z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób