Żeberka z dzika

Opublikowano: 27.04.2021 r., 22:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone z warzywami żeberka z dzika
Żeberka z dzika
Żeberka z dzika podawane z leśnym sosem grzybowym to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
933 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Żeberka z dzika 400 g (400 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Świeże leśne grzyby (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na żeberka z dzika krok po kroku

Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.

Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut z dwóch stron do zarumienienia.

Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, podlej niewielką ilością wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 50-60 min w 180 stopniach.

Na patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone grzyby.

Zdejmij patelnię z ognia, stopniowo dodawaj śmietanę i posyp natką pietruszki.

Upieczone żeberka podawaj z sosem grzybowym.

Jak oceniasz przepis na żeberka z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat żeberek z dzika

Żeberka z dzika to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych. Dziczyzna nie należy do najczęściej spożywanych mięs, a przygotowywane z niej posiłki często uznawane są za wykwintne i w pewien sposób uroczyste. To tradycyjne danie polskiej kuchni, często podawane w towarzystwie sosu z grzybów i przypraw leśnych, które podkreślają jego wyjątkowy smak.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka z dzika przedstawiamy przepis na duszone mięso marynowane w musztardzie i podawane w sosie grzybowym, który sprawi, że wszyscy zachwycą się Twoimi zdolnościami kulinarnymi i umiejętnością łączenia smaków.

Przepis na żeberka z dzika wymaga kilku podstawowych składników. Jest to oczywiście soczyste, dobrej jakości i znanego pochodzenia mięso, składniki do przygotowania marynaty oraz sosu. Marynata do żeberek z dzika najczęściej przygotowywana jest na bazie oliwy i musztardy. Sprawiają one że mięso jest chrupiące i soczyste jednocześnie oraz nabiera wyrazistego smaku. Jeśli chodzi o sos, najlepiej sprawdza się sos grzybowy, przygotowany ze świeżych lub suszonych grzybów leśnych i śmietany lub jogurtu. Marynowanie dobrze zacząć jak najwcześniej, najlepiej dzień przed planowanym przyrządzaniem żeberek, aby mięso miało czas przejść jej smakiem i aromatem. Następnego dnia zostanie tylko przyrządzenie mięsa i przygotowanie sosu. Żeberka świetnie smakują podsmażane i duszone na patelni, ale również pieczone w piekarniku. W obu wersjach wyjdą przepysznie. Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z patelni/piekarnika podawane ze świeżo przygotowanym sosem.

Żeberka z dzika, są daniem dość tłustym i ciężkostrawnym, dlatego nie powinny być one stałym, regularnym elementem sposobem żywienia, ale przygotowywane odświętnie, raz na jakiś czas nie są niczym niebezpiecznym, a mogą stanowić ciekawe urozmaicenie. Bardzo ważne, aby wybierać mięso znanego pochodzenia, dobrej jakości i zadbać o odpowiednie wypieczenie mięsa, tak aby nie było surowe i niedopieczone w środku.

Alergeny w żeberkach z dzika

Lista alergenów dla żeberek z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze żeberek z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
169.78
933.81
Białko (g)
25.78
141.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
1.39
7.66
Węglowodany przyswajalne (g)
1.10
6.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
6.23
34.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
19.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
15.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.27
12.49
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
2.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.33
452.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
14.39
79.13
Witamina B6 (mg)
0.36
2.00
Witamina B12 (µg (mcg))
2.12
11.67
Witamina C (mg)
1.86
10.24
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.19
Witamina E (mg)
0.81
4.44
Retinol (µg (mcg))
10.43
57.37
Tiamina (mg)
0.12
0.69
Ryboflawina (mg)
0.53
2.94
Niacyna (mg)
5.75
31.65
Foliany (µg (mcg))
12.49
68.70
Beta karoten (µg (mcg))
46.27
254.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
207.30
1140.16
Potas (mg)
290.92
1600.07
Wapń (mg)
17.22
94.69
Fosfor (mg)
204.37
1124.04
Magnez (mg)
23.20
127.59
Żelazo (mg)
3.63
19.98
Cynk (mg)
6.07
33.40
Miedź (mg)
0.26
1.40
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z dzika 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek z dzika

Koszt składników
124.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka z dzika
400 g
400 g
70.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
56.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Świeże leśne grzyby
100 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
124.20