Przepis na nalewkę z dzikiej róży krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki, cynamon cały
To będzie niezbędne
sitko, gaza, butelka szklana

Odetnij łodygi z owoców dzikiej róży. Opłucz owoce i włóż do dużej miski. Wymieszaj z cukrem i odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia przenieś owoce do dużej butelki. Dodaj laskę cynamonu, goździki i sok z cytrusów. Wlej wódkę, przykryj i odstaw na 2 miesiące.

Przecedź likier przez sitko wyłożone gazą, ściskając owoce, aby wydobyć jak najwięcej płynu.

Rozlej do mniejszych butelek i odstaw na dodatkowe 4 tygodnie w chłodnym miejscu.

Nalewka z dzikiej róży podana w dużej butelce.
nalewka z dzikiej róży
Koszt przygotowania dania
78.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
233 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
98

Nalewka z dzikiej róży - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe alkohole. Ma wspaniały smak, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ta nalewka jest prosta, ale niezwykle aromatyczna. Najlepiej przygotowywać ją jesienią. Nalewka jej nie tylko smaczna, ale również ma zdrowotne działanie.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży pozwala przygotować ten pyszny domowy alkohol w kilka chwil. Całość jest prosta i smaczna. Nalewkę robi się z owoców dzikiej róży. Można je kupić na lokalnym targu albo zamówić online. Jednak najlepszą opcją jest samodzielne ich nazbieranie. Dziką różę można najczęściej znaleźć w lasach lub na łąkach. Przy zbieraniu warto pamiętać, że lepiej nie zrywać tej, która znajduje się blisko ulicy, gdyż może być zanieczyszczona. Dlatego te z dala od dróg będą miały lepszy wpływ na zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z dzikiej róży, która będzie naprawdę fantastyczna, a przy okazji zdrowa ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć niektórzy piją ją tylko ze względu na pyszny smak, to jednak dobrze jest włączyć ją do menu również ze względu na zdrowie. Ma ona wiele zastosowań, jednak zwykle pije się ją w celu poprawienia funkcjonowania układu pokarmowego, a szczególnie wątroby i żołądka. Niektórzy stosują ją również jako remedium na choroby dotykające nerek. Ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C pomaga ona również zadbać o układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem i grypą. Nalewkę tą robi się po pierwszych przymrozkach, wtedy owoce nabierają swoich zdrowotnych właściwości.

To pomysł na prosty domowy alkohol na kilku składnikach. Można ją zrobić zarówno na spirytusie, jak i na wódce. Wszystko zależy od efektów, jakie chce się osiągnąć. Nalewka na wódce nie jest aż tak mocna, więc będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za zbyt aromatycznymi alkoholami, ta na wódce jest dużo mocniejsza. Ta domowa nalewka, jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla zdrowia. Jest tak smaczna, ze względu na owoce, które się do niej dodaje.

Wartości odżywcze nalewki z dzikiej róży

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z dzikiej róży 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z dzikiej róży

Lista alergenów dla nalewki z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z dzikiej róży nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • dzika róża owoce
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania nalewki z dzikiej róży

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dzika róża owoce
1000 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Sok cytrynowy
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Sok pomarańczowy
60 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 ml
Wódka
1500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
75.00
Za 1500 ml
Jak oceniasz przepis na nalewkę z dzikiej róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób