Przepis na gulasz z dzika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Całość smaż przez 10 minut.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, a także gałkę muszkatołową. Gotuj przez 70 minut, do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie.

Odrobinę sosu zmieszaj w szklance z mąką ziemniaczaną i wlej do gulaszu.

Całość dokładnie zmieszaj i doprowadź do zagotowania.

Gulasz z dzika podany w eleganckiej miseczce z pieczywem.
gulasz z dzika
Koszt przygotowania dania
55.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Gulasz z dzika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z dzika

Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z warzywami smakuje naprawdę wybornie, dlatego ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Cała potrawa jest niezwykle łatwa, jednak bardzo aromatyczna. Sos na bazie dziczyzny jest lekki, ale bardzo dobrze doprawiony. Danie idealnie komponuje się z kaszą czy kluskami.

Przepis na gulasz z dzika jest naprawdę bardzo łatwy. Choć całość może wydawać się dość skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie można przygotować w ekspresowym tempie, a jego smak zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. To dlatego, że dziczyzna świetnie komponuje się z przyprawami i warzywami. Cebula, marchew i papryka w połączeniu z gęstym i aromatycznym sosem wspaniale otulają kawałki mięsa i sprawiają, że całe danie smakuje tak wspaniale, że znika ze stołu bardzo szybko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z dzika, pełen warzyw i smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie o charakterystycznym, ostrym smaku, który świetnie współgra z całością. Gulasz z dzika jest fantastycznym daniem, które można podawać na co dzień, a także na uroczyste przyjęcia, gdyż smakuje bardzo wykwintnie. Ze względu na dużą ilość warzyw pięknie się prezentuje. Ten gulasz to dobry pomysł na sycące danie, dla wszystkich osób szukających zdrowych i dobrze zbilansowanych potraw.

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się schab lub szynka z dzika. Te kawałki mięs mają najwięcej smaku i najmniej błonek i żył. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej nabiorą wspaniałego smaku, który idealnie współgra z dodanymi warzywami. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie naprawdę wyśmienitego dnia, pełnego smaku i aromatu. To wybór idealny dla wszystkich amatorów mięsnych potraw. Dziczyzna świetnie nadaje się do gulaszu, gdyż idealnie wypada w gęstych i mocnych sosach.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić gulasz z dzika w sposób naprawdę nieskomplikowany, a pełen smaku. To receptura bez wina, więc świetnie sprawdzi się nawet dla dzieci.

Wartości odżywcze gulaszu z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kalorie)
72.26 kcal
283.97 kcal
Białko
7.62 g
29.94 g

Węglowodany w gulaszu z dzika

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany
5.52 g
21.69 g
Węglowodany przyswajalne
4.52 g
17.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
3.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz
2.18 g
8.55 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
2.96 g
Tłuszcze nienasycone
1.42 g
5.59 g
Tłuszcze jednonasycone
1.13 g
4.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
1.16 g

Witaminy w przepisie na gulasz z dzika

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina A
70.87 µg (mcg)
278.50 µg (mcg)
Witamina C
20.78 mg
81.66 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.62 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.30 mg
Niacyna
1.68 mg
6.61 mg

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z dzika

Na 100g
Na porcję
(393g)
Wapń
14.71 mg
57.80 mg
Fosfor
56.51 mg
222.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z dzika 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z dzika

Lista alergenów dla gulaszu z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gulaszu z dzika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab z dzika
500 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
37.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
3 ząbki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
99.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób