Przepis na pasztet z dzika krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek, jałowiec
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, maszynka do mielenia

Łopatkę i boczek pokrój w duże kawałki, selera w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki.

Zagotuj wodę z selerem, suszonymi grzybami, cebulą, po 0,5 łyżki soli i pieprzu, 10 owocami jałowca, 4 liściami laurowymi, 6 ziarnami ziela angielskiego, 3 ząbkami czosnku i 0,5 łyżeczki imbiru.

Do gotującej się wody dodaj pokrojone mięso i gotuj około 80 minut.

Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut.

Ugotowane mięso lekko przestudź i zmiel 3 razy z dodatkiem selera, cebuli i grzybów.

Blachę do pieczenia posmaruj olejem i posyp bułką tartą.

Do zmielonego mięsa dodaj jajka, pęczek posiekanej natki pietruszki i resztę bułki tartej.

Dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy do pieczenia.

Piecz około 1 godzinę w 200 C.

Naczynie żaroodporne z pasztetem z dzika, stojące na desce do krojenia, która leży na niebieskiej ściereczce.
Pasztet z dzika
Koszt przygotowania dania
102.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
128 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Pasztet z dzika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z dzika

Pasztet z dzika to jeden z lepszych pasztetów, jakie jadłam w swoim życiu. Dziczyzna dzięki dużej ilości ruchu i specjalnej diecie tych zwierząt ma wyjątkowy smak. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale opcjonalnie możesz użyć pieczarek. Jest to dosyć prosty przepis, więc jeżeli tylko masz dostęp do mięsa z dzika, to koniecznie go wypróbuj.

Żeby przejść do tego, jak zrobić pasztet z dziczyzny, najpierw trzeba zdobyć jego mięso. Jak w przypadku wszystkich pasztetów najlepiej wybrać kilka rodzajów mięsa — ja przygotowuję pasztet z dziczyzny z łopatki, boczku oraz z wątroby dzika. Zaczynamy od pokrojenia mięsa i ugotowania w bulionie z przyprawami, cebulą, selerem i suszonymi grzybami, dzięki czemu mięso przejdzie aromatem grzybów. Przyprawy do pasztetu z dziczyzny to klasyczne ziele angielskie, liść laurowy, imbir, czosnek, pieprz i sól, oraz jałowiec. Imbir oraz czosnek może być świeży lub mielony, zależnie jaki akurat masz w domu. Mięso gotujemy z grzybami, przyprawami i warzywami około godziny, a następnie dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Ugotowane mięso studzimy i mielimy, przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, lub rozdrabniamy w malakserze, thermomixie lub blenderze kielichowym, razem z grzybami i warzywami z wywaru. Zmielone mięso doprawiamy, dodajemy namoczoną w wywarze bułkę, jajka i ewentualnie bulion, jeżeli masa jest bardzo gęsta. Opcjonalnie możesz dodać namoczone i pokrojone grzyby, jeżeli chcesz uzyskać wyczuwalne kawałki grzybów. Formy do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, aby pasztet nie przywarł do blachy. Tak przygotowane formy do pieczenia napełniamy masą mięsną, do około ¾ wysokości, i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około godzinę — najlepiej na początek przykryć formy folią spożywczą, a dopiero po około 30 minutach odkryć, aby wierzch się nie spalił. Jak widzisz, przepis na pasztet z dzika jest dosyć łatwy i bez problemu powinnaś dać sobie radę z jego przygotowaniem.

Polecam przygotować dużą porcję, aby po wystudzeniu podzielić pasztet na mniejsze kawałki i zamrozić, dzięki czemu będziesz mogła po niego sięgnąć, gdy tylko masz na to ochotę.

Wartości odżywcze pasztetu z dzika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
197.04 kcal
128.08 kcal
Białko
13.08 g
8.50 g

Węglowodany w pasztecie z dzika

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
6.06 g
3.94 g
Węglowodany przyswajalne
4.67 g
3.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
0.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
13.02 g
8.46 g
Tłuszcze nasycone
5.51 g
3.58 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
4.89 g
Tłuszcze jednonasycone
5.62 g
3.65 g
Tłuszcze wielonasycone
1.90 g
1.23 g

Witaminy w przepisie na pasztet z dzika

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
793.91 µg (mcg)
516.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.19 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
3.53 µg (mcg)
2.29 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.15 mg
3.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.85 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: wątróbka z dzika, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
793.91 µg (mcg)
516.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.53 mg
0.35 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.94 mg
2.56 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
37.63 µg (mcg)
24.46 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.13 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: wątróbka z dzika, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z dzika

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
167.25 mg
108.71 mg
Potas
237.18 mg
154.16 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
25.07 mg
16.29 mg
Fosfor
160.21 mg
104.14 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.00 mg
10.40 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.91 mg
2.54 mg
Cynk
2.01 mg
1.31 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.09 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z dzika 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z dzika

Lista alergenów dla pasztetu z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pasztetu z dzika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z dzika
600 g
47.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
40.29
Za 600 g
Boczek z dzika
200 g
23.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
18.40
Za 200 g
Wątróbka z dzika
200 g
47.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
18.80
Za 200 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Seler korzeniowy
200 g
około 2/3 obranego selera
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
40 g
5 łyżek
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
164.80
Jak oceniasz przepis na pasztet z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób