Pasztet z dzika

Opublikowano: 22.05.2021 r., 20:36 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naczynie żaroodporne z pasztetem z dzika, stojące na desce do krojenia, która leży na niebieskiej ściereczce.
Pasztet z dzika
Pasztet z dzika to wyjątkowy pasztet z grzybami, który będzie świetnym zamiennikiem wędliny oraz masła na kanapkach. Wychodzi soczysty i delikatny o grzybowym aromacie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
128 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 25 porcji
  • Łopatka z dzika (600 g)
  • Boczek z dzika (200 g)
  • Wątróbka z dzika (200 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Seler korzeniowy około 2/3 obranego selera (200 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta 5 łyżek (40 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, czosnek, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, maszynka do mielenia

Przepis na pasztet z dzika krok po kroku

Łopatkę i boczek pokrój w duże kawałki, selera w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki.

Zagotuj wodę z selerem, suszonymi grzybami, cebulą, po 0,5 łyżki soli i pieprzu, 10 owocami jałowca, 4 liściami laurowymi, 6 ziarnami ziela angielskiego, 3 ząbkami czosnku i 0,5 łyżeczki imbiru.

Do gotującej się wody dodaj pokrojone mięso i gotuj około 80 minut.

Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut.

Ugotowane mięso lekko przestudź i zmiel 3 razy z dodatkiem selera, cebuli i grzybów.

Blachę do pieczenia posmaruj olejem i posyp bułką tartą.

Do zmielonego mięsa dodaj jajka, pęczek posiekanej natki pietruszki i resztę bułki tartej.

Dokładnie wymieszaj i przełóż do blachy do pieczenia.

Piecz około 1 godzinę w 200 C.

Jak oceniasz przepis na pasztet z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z dzika

Pasztet z dzika to jeden z lepszych pasztetów, jakie jadłam w swoim życiu. Dziczyzna dzięki dużej ilości ruchu i specjalnej diecie tych zwierząt ma wyjątkowy smak. Najlepiej smakuje z grzybami leśnymi, ale opcjonalnie możesz użyć pieczarek. Jest to dosyć prosty przepis, więc jeżeli tylko masz dostęp do mięsa z dzika, to koniecznie go wypróbuj.

Żeby przejść do tego, jak zrobić pasztet z dziczyzny, najpierw trzeba zdobyć jego mięso. Jak w przypadku wszystkich pasztetów najlepiej wybrać kilka rodzajów mięsa — ja przygotowuję pasztet z dziczyzny z łopatki, boczku oraz z wątroby dzika. Zaczynamy od pokrojenia mięsa i ugotowania w bulionie z przyprawami, cebulą, selerem i suszonymi grzybami, dzięki czemu mięso przejdzie aromatem grzybów. Przyprawy do pasztetu z dziczyzny to klasyczne ziele angielskie, liść laurowy, imbir, czosnek, pieprz i sól, oraz jałowiec. Imbir oraz czosnek może być świeży lub mielony, zależnie jaki akurat masz w domu. Mięso gotujemy z grzybami, przyprawami i warzywami około godziny, a następnie dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Ugotowane mięso studzimy i mielimy, przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, lub rozdrabniamy w malakserze, thermomixie lub blenderze kielichowym, razem z grzybami i warzywami z wywaru. Zmielone mięso doprawiamy, dodajemy namoczoną w wywarze bułkę, jajka i ewentualnie bulion, jeżeli masa jest bardzo gęsta. Opcjonalnie możesz dodać namoczone i pokrojone grzyby, jeżeli chcesz uzyskać wyczuwalne kawałki grzybów. Formy do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, aby pasztet nie przywarł do blachy. Tak przygotowane formy do pieczenia napełniamy masą mięsną, do około ¾ wysokości, i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około godzinę — najlepiej na początek przykryć formy folią spożywczą, a dopiero po około 30 minutach odkryć, aby wierzch się nie spalił. Jak widzisz, przepis na pasztet z dzika jest dosyć łatwy i bez problemu powinnaś dać sobie radę z jego przygotowaniem.

Polecam przygotować dużą porcję, aby po wystudzeniu podzielić pasztet na mniejsze kawałki i zamrozić, dzięki czemu będziesz mogła po niego sięgnąć, gdy tylko masz na to ochotę.

Alergeny w pasztecie z dzika

Lista alergenów dla pasztetu z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu z dzika

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z dzika jest dobrym produktem dla osób z niskim poziomem żelaza, ponieważ mięso z dzika jest bogate w żelazo. Żeby obniżyć indeks glikemiczny pasztetu możesz zamienić bułkę tartą na panier z ciecierzycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
197.04
128.08
Białko (g)
13.08
8.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
6.06
3.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.67
3.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
13.02
8.46
Tłuszcze nasycone (g)
5.51
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
7.52
4.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
3.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
1.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
793.91
516.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.19
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.53
2.29
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.15
3.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.85
0.55
Brak danych dla: wątróbka z dzika, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
793.91
516.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.25
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.53
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.94
2.56
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.63
24.46
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.13
0.08
Brak danych dla: wątróbka z dzika, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
167.25
108.71
Potas (mg)
237.18
154.16
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.07
16.29
Fosfor (mg)
160.21
104.14
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.00
10.40
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.91
2.54
Cynk (mg)
2.01
1.31
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.09
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z dzika 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z dzika

Koszt składników
164.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z dzika
600 g
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
40.29
Za 600 g
Boczek z dzika
200 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
18.40
Za 200 g
Wątróbka z dzika
200 g
47.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.80
Za 200 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Seler korzeniowy
200 g
około 2/3 obranego selera
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
40 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
164.80