Kiełbasa z dzika

Opublikowano: 19.08.2021 r., 9:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowa kiełbasa z dzika ułożona na czarnej desce do krojenia.
Kiełbasa z dzika
Kiełbasa z dzika to wspaniały pomysł na zdrową domową wędlinę. Fantastycznie sprawdzi się na zimno na kanapki oraz na ciepło podana ze świeżym pieczywem.
Przygotowanie 35 min
Czas parzenia 240 min
584 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Łopatka z dzika 2,5 kg (2500 g)
  • Boczek surowy 0,5 kg (500 g)
  • Czosnek (70 g)
  • Sól (40 g)
  • Jelito wieprzowe (26 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek, gorczyca, jałowiec
Sprzęt kuchenny
duży garnek, maszynka do mielenia, nadziewarka do kiełbas

Przepis na kiełbasa z dzika krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Zmiel na grubych oczkach.

Czosnek, pieprz i jałowiec rozdrobnij w moździerzu. Dodaj do mięsa.

Dodaj resztę przypraw oraz 300 ml wody. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj jelito wieprzowe: namocz w ciepłej wodzie 30 minut. Potem w świeżej wodzie mocz jeszcze 6 godzin.

Nadziewaj kiełbasę wcześniej przygotowanym mięsem.

Parz kiełbasę przez 30 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni Celsjusza. Możesz ją też uwędzić.

Jak oceniasz przepis na kiełbasa z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy z dzika

Kiełbasa z dzika to świetny pomysł na domowej roboty wyrób wędliniarski. Kiełbasa sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub podana na ciepło, zapiekana w piekarniku z cebulą pokrojoną w piórka czy też jako potrawa z grilla. Przepis na kiełbasę z dzika nie jest skomplikowany. Musisz pamiętać, aby kupić mięso z pewnego źródła, aby mieć pewność, że zostało przebadane na obecność włośnia, którym może być skażone. Nigdy nie podawaj mięsa z dzika surowego. Kiełbasę należy odpowiednio długo wędzić lub parzyć, aby nadawała się do spożycia. Ten domowy wyrób możesz podać swoim dzieciom i znajomym mając pewność, że domowa kiełbasa nie zawiera sztucznych dodatków. Mięso z dzika jest zdrowszą alternatywą dla mięsa wieprzowego. Ma zdecydowanie wyraźniejszy smak i dużo niższą zawartość tłuszczu. Mięso z dzika jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz cynku i fosforu.

Jakie przyprawy do kiełbasy z dzika? Najlepiej sprawdzi się czosnek, majeranek, pieprz czarny, sól oraz ziele angielskie. Obowiązkowym dodatkiem do dziczyzny jest jałowiec, uważaj jednak na jego ilość, gdyż ma bardzo intensywny smak.

Jak zrobić kiełbasę z dzika? Będziesz potrzebować mięsa z dzika, boczku wieprzowego lub słoniny w proporcjach 5:1. Dodatek boczku lub słoniny sprawi, że kiełbasa nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie chcesz dodawać do swojego wyrobu wieprzowiny wybierz tłustszy kawałek mięsa dzika (karkówkę, przerośnięty boczek). Niezbędny jest dodatek przypraw i osłonki do której włożysz przyprawione mięso (jelito wieprzowe). Kiełbasę możesz wędzić lub parzyć. Wędzenie przedłuża trwałość tego domowego wyrobu.

Podsumowując nasz prosty przepis na kiełbasę swojską możesz wykonać bez większych umiejętności kulinarnych. Spróbuj a już nigdy nie kupisz kiełbasy w sklepie wędliniarskim. Sam możesz decydować o ilości dodanych przypraw, jakości mięsa oraz sposobie przygotowania. Jest to zdrowa alternatywa dla osób, które lubią kiełbasę i chciałyby wykonywać ją własnoręcznie. Jest to doskonałe źródło witamin z grupy B, cynku oraz fosforu.

Alergeny w kiełbasie z dzika

Lista alergenów dla kiełbasy z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze kiełbasy z dzika

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasa z dzika to bardzo dobra alternatywa dla mięsa wieprzowego. Zawiera mniejsze ilości tłuszczu. Jest mięsem lepszej jakości, rośnie wolniej i w naturalnym środowisku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
254.12
584.48
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
16.04
36.89
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
0.74
1.70
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.69
1.59
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.11
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
20.28
46.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
8.90
20.47
Tłuszcze nienasycone (g)
11.38
26.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.92
20.52
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.45
5.65
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
3.35
7.70
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
0.80
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.54
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.25
2.89
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.42
3.26
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.51
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.35
7.70
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.66
1.52
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.55
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
8.53
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.05
9.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.26
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
666.83
1533.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
281.85
648.26
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.26
39.70
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
174.97
402.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.99
39.08
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.16
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.36
5.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z dzika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy z dzika

Koszt składników
230.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z dzika
2500 g
2,5 kg
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
167.86
Za 2500 g
Boczek surowy
500 g
0,5 kg
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Czosnek
70 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 70 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Jelito wieprzowe
26 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 26 g
Koszt składników
230.00