Gulasz z sarny

Opublikowano: 31.07.2021 r., 15:35 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnek z gulaszem z sarny. Porcja gulaszu nabrana jest na wazówkę.
Gulasz z sarny
Gulasz z sarny ma wyjątkowy smak i aromat za sprawą dziczyzny. Jest to pyszny i rozgrzewający gulasz zrobiony z sarniny, warzyw duszonych z czerwonym, wytrawnym winem.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 45 min
299 kcal
Kcal w porcji
369 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Sarnina (400 g)
  • Marchewka (160 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Pietruszka (160 g)
  • Cebula (315 g)
  • Por (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
  • Bulion warzywny (150 ml)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Pieczarki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z sarny krok po kroku

Warzywa i mięso pokrój w kostkę a pieczarki w plasterki.

W garnku na oliwie podsmaż cebulę z sarniną.

Następnie do garnka wrzuć pozostałe warzywa, pieczarki, wlej wino, bulion i wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę majeranku i sól oraz pieprz do smaku.

Duś co najmniej 45 minut.

Jak oceniasz przepis na gulasz z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z sarny

Próbowałaś kiedyś sarniny?

Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat, za który odpowiada między innymi dieta i styl życia tych zwierząt. Ich pokarmem w większości jest roślinność, którą znajdą w lesie, na łąkach i polach uprawnych. Sarny prowadzą też bardzo aktywny tryb życia, który także wpływa na jakość mięsa.

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz z sarny nazywany jest „Őzpörkölt”. Do jego przygotowania potrzebny jest udziec z sarny warzywa, bulion i wino, najlepiej czerwone i wytrawne. Całość gotowana jest właśnie z winem wymieszanym z bulionem. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest pyszny zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z sarny dość prosty przepis. Przejdźmy teraz do tego, jak przyrządzić sarninę i uzyskać pyszny gulasz.

Jak zrobić gulasz z sarny?

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy sarninę oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, wino, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Przepis na gulasz z sarny ciężko przygotować na szybko, ponieważ to mięso wymaga trochę gotowania, ale za to uzyskujemy bardzo dobry i aromatyczny gulasz. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.

Alergeny w gulaszu z sarny

Lista alergenów dla gulaszu z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze gulaszu z sarny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z sarny jest bezglutenowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(369g)
Energia (kcal)
81.17
299.50
Białko (g)
5.72
21.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(369g)
Węglowodany (g)
7.04
25.97
Węglowodany przyswajalne (g)
5.75
21.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
4.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(369g)
Tłuszcz (g)
2.24
8.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
3.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
2.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.73
Cholesterol (mg)
17.34
64.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(369g)
Witamina A (µg (mcg))
77.89
287.40
Witamina B6 (mg)
0.18
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.52
Witamina C (mg)
4.65
17.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.54
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.60
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Niacyna (mg)
1.98
7.32
Foliany (µg (mcg))
17.78
65.59
Beta karoten (µg (mcg))
781.88
2885.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(369g)
Sód (mg)
56.03
206.74
Potas (mg)
237.37
875.90
Wapń (mg)
19.21
70.88
Fosfor (mg)
78.72
290.49
Magnez (mg)
14.69
54.22
Żelazo (mg)
1.00
3.69
Cynk (mg)
1.12
4.12
Miedź (mg)
0.11
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z sarny 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z sarny

Koszt składników
149.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
400 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 400 g
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
160 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Cebula
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
149.00