Przepis na gulasz z sarny krok po kroku
- Sarnina 400 g
- Marchewka 160 g
- Seler korzeniowy 100 g
- Pietruszka 160 g
- Cebula 315 g
- Por 100 g
- Wino czerwone wytrawne 200 g
- Bulion warzywny 150 ml
- Oliwa z oliwek 10 ml
- Pieczarki 250 g
Warzywa i mięso pokrój w kostkę a pieczarki w plasterki.
W garnku na oliwie podsmaż cebulę z sarniną.
Następnie do garnka wrzuć pozostałe warzywa, pieczarki, wlej wino, bulion i wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę majeranku i sól oraz pieprz do smaku.
Duś co najmniej 45 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gulasz z sarny - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z sarny
Próbowałaś kiedyś sarniny?
Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat, za który odpowiada między innymi dieta i styl życia tych zwierząt. Ich pokarmem w większości jest roślinność, którą znajdą w lesie, na łąkach i polach uprawnych. Sarny prowadzą też bardzo aktywny tryb życia, który także wpływa na jakość mięsa.
Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier i składająca się najczęściej z mięsa duszonego z warzywami, szczególnie z cebuli i papryki. Można go przyrządzić w formie zupy, jak i sosu. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Według Wikipedii gulasz to danie pasterskie i to od węgierskiego słowa gulyas, oznaczającego pasterza, prawdopodobnie pochodzi to słowo. Początkowo było to danie niższych klas społecznych, ale z czasem zyskał on dużą popularność. Aktualnie występuje wiele odmian gulaszu, a także można wprowadzać w tych przepisach własne modyfikacje. Gulasz z sarny nazywany jest „Őzpörkölt”. Do jego przygotowania potrzebny jest udziec z sarny warzywa, bulion i wino, najlepiej czerwone i wytrawne. Całość gotowana jest właśnie z winem wymieszanym z bulionem. Możesz też wzbogacić gulasz i przygotować go z pieczarkami. Jest pyszny zarówno z kaszą, ryżem, komosa ryżową, jak i z makaronem. Gulasz z sarny dość prosty przepis. Przejdźmy teraz do tego, jak przyrządzić sarninę i uzyskać pyszny gulasz.
Jak zrobić gulasz z sarny?
Przygotowania zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub inny tłuszcz. Do garnka dodajemy sarninę oraz cebulę i chwilę podsmażamy, aż składniki się zarumienią. Następnie do garnka dodajemy resztę warzyw, bulion, wino, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, majeranek i szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie możesz przygotować kaszę i surówkę. Przepis na gulasz z sarny ciężko przygotować na szybko, ponieważ to mięso wymaga trochę gotowania, ale za to uzyskujemy bardzo dobry i aromatyczny gulasz. Po ugotowaniu możesz zagęścić płyn z naszego gulaszu mąką. Wystarczy wymieszać mąkę z niedużą ilością wody, dodać do garnka z gulaszem i dobrze wymieszać. Po dosłownie chwili gotowania powstanie pyszny sos. W ten prosty sposób mamy bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze gulaszu z sarny
Energia i białka
Węglowodany w gulaszu z sarny
(369g)
Tłuszcze
(369g)
Witaminy w przepisie na gulasz z sarny
(369g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z sarny
(369g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z sarny
Lista alergenów dla gulaszu z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne