Jak zagęścić gulasz?

Istnieje kilka sposobów, żeby zagęścić gulasz. Najczęściej wykorzystuje się dodatek mąki pszennej wymieszaną z odrobiną wody lub przygotowuje się zasmażkę na bazie mąki oraz tłuszczu i dodaje do potrawy.

Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania gulaszy:

- zagęszczanie gulaszu przy pomocy mąki pszennej — najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania wielu potraw, w tym gulaszy. Aby zagęścić potrawę tą metodą wymieszaj kilka łyżek mąki z niewielką ilością wody. Rozwój dodaj do gulaszu i ponownie zagotuj gulasz.

- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany zagęszczenia gulaszu. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści potrawę. Śmietanę przed dodaniem należy zahartować z odrobiną ciepłego wywaru z gulaszu, a następnie dodanie go do całej potrawy. Zagęszczenie gulaszu śmietaną wpłynie również na jego smak — będzie ona delikatniejszy i bardziej kremowy.

- dodatek zasmażki, którą przygotowuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania wielu potraw. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż zasmażką stanie się rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę wrzącej wody lub wywary z gulaszu, wymieszać i całość przelać do naczynia z gulaszem. Gulasz należy ponownie zagotować.

- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryte naczynie należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i gulasz zgęstnieje. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie potrawy co jakiś czas, aby się nie przypaliła.

- blendowanie warzyw z gulaszu na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie gulaszu. Warzywa wyciągnij z gulaszu lub ugotuj je w osobnym naczyniu i zblenduj bez wody na gładką masę. Taką masę warzywną dodaj do gulaszu i dokładnie wymieszaj. Dodanie blindowanych warzyw sprawi, że gulasz będzie bardziej gęsty.

Zobacz pytania podobne do jak zagęścić gulasz?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zagęścić gulasz? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Najczęściej składa się z mięsa, cebuli oraz papryki. Jednak do jego wykonania dodaje się również marchew, smalec lub oliwę, paprykę ostrą, czosnek, bulion, koncentrat pomidorowy, a także pieczarki. Najbardziej znany jest gulasz wołowy, jednak można go również przygotować z cielęciny, baraniny, mięsa drobiowego lub dziczyzny. Dalszej części dowiesz się czym zagęścić gulasz – najbardziej popularna jest zasmażka, jednak istnieje kilka innych sposobów. Gulasz stanowi doskonały pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzony sposób do wykonania gulaszy z różnych mięs.

A więc jak zagęścić gulasz? Istnieje kilka sposobów, żeby zagęścić gulasz. Najczęściej wykorzystuje się dodatek mąki pszennej wymieszaną z odrobiną wody lub przygotowuje się zasmażkę na bazie mąki oraz tłuszczu i dodaje do potrawy.

Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania gulaszy:

- zagęszczanie gulaszu przy pomocy mąki pszennej - najcześciej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania wielu potraw, w tym gulaszy. Aby zagęścić potrawę tą metodą wymieszaj kilka łyżek mąki z niewielką ilością wody. Rozwój dodaj do gulaszu i ponownie zagotuj gulasz.

- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany zagęszczenia gulaszu. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści potrawę. Śmietanę przed dodaniem należy zahartować, w tym celu do zasmażki dodaj sos mięsny z gulaszu i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj go do całej potrawy. Zagęszczenie gulaszu śmietaną wpłynie również na jego smak — będzie ona delikatniejszy i bardziej kremowy.

- dodatek zasmażki, którą przygotowuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania wielu potraw. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż zasmażką stanie się rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę wrzącej wody lub wywary z gulaszu, wymieszać i całość przelać do naczynia z gulaszem. Gulasz należy ponownie zagotować.

- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryte naczynie należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i gulasz zgęstnieje. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie potrawy co jakiś czas, aby się nie przypaliła.

- blendowanie warzyw z gulaszu na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie gulaszu. Warzywa wyciągnij z gulaszu lub ugotuj je w osobnym naczyniu i zblenduj bez wody na gładką masę. Taką masę warzywną dodaj do gulaszu i dokładnie wymieszaj. Dodanie blindowanych warzyw sprawi, że gulasz będzie bardziej gęsty.

Podsumowując wiesz już czym zagęścić gulasz Najlepiej sprawdzi się zaklepka, czyli mąka rozmieszana z odrobiną wody. Mąka pszenna chętnie wykorzystywana jest w kuchni, ponieważ posiada wiele właściwości oraz zastosowań. Aby zagęścić gulasz bez mąki oraz bez śmietany warto wykorzystać sposób z redukcją nadmiaru wody — jest to doskonała metoda, aby nie podnosić kaloryczności potrawy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto