Pieczarki faszerowane
- Pieczarki (250 g)
- Mięso mielone wieprzowe (200 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na pieczarki faszerowane krok po kroku
Pieczarki umyj i odetnij nóżki.
Pokrój nóżki na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodaj nóżki pieczarek.
Po chwili dodaj mięso, dopraw do smaku i podsmaż przez 10 minut.
Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek.
Dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych
Pieczarki faszerowane z piekarnika to dobry pomysł na obiad lub przystawka przed daniem głównym dla całej Twojej rodziny.
To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.
W moim przepisie mięso możesz jednak zamienić je na tofu lub ciecierzycę. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.
Głównym składnikiem naszego dania są pieczarki, które są bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Zatem, jak zrobić pieczarki faszerowane idealne a imprezę lub na obiad?
W pierwszej kolejności pieczarki umyj i odetnij nóżki. Pokrój nóżki na mniejsze kawałki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Nie pomijaj dodatku tych warzyw, mają one działanie antywirusowe i antybakteryjne, spożywanie ich pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Dodaj nóżki pieczarek. Po chwili dodaj mięso, dopraw do smaku i podsmaż przez 10 minut. Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek. Dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
Moje pieczarki zawierają mięso mielone wieprzowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zamienił je na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Nasz przepis na pieczarki faszerowane jest gotowy do spożycia.
Nadziewane pieczarki sprawdzą się jako dodatek do dania głównego, jak i przystawka.
Sam zadecyduj, w jakiej formie je podasz.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pieczarkach faszerowanych
Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych
Jeśli nie jesz mięsa, możesz zamienić je na tofu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.