Pesto z pokrzywy

Opublikowano: 26.09.2022 r., 0:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże pesto z pokrzywy
Pesto z pokrzywy
Pesto z pokrzywy to dodatek, który każdy z nas powinien mieć w swojej lodówce. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są z nim dania.
Przygotowanie 20 min
142 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pokrzywa (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Sól - 1 szczypta (3 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na pesto z pokrzywy krok po kroku

Liście pokrzywy umyj, a najlepiej zlej wrzątkiem.

Słonecznik podpraż na patelni.

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na pesto z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego przygotowanie nie zajmę Ci więcej niż 20 minut. Dodatkowo możesz je przygotować w większej ilości i przełożyć do słoików. W ten sposób zrobisz pyszne zapasy pesto z pokrzywy na zimę. Gotowe pesto z pokrzywy to dobre rozwiązanie, gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu na bieżąco. Wtedy sięgasz po swoje zapasy pesto i wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż. Całość ze sobą połączysz i masz pyszny obiad w 10 minut. Obiad z wykorzystaniem pesto możesz przygotować w wersji tradycyjnej zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej bez niego. Wystarczy, że w czasie gotowanie makaronu na oleju rzepakowym podsmażysz pokrojoną pierś z kurczaka lub rozdrobnioną kostkę tofu. Oczywiście nie zapominaj od dodatku drobno pokrojonej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku, warzywa te nadają niesamowitego wyrazistego aromatu praktycznie każdej potrawie. Domowe pesto możesz przygotować z Twoich ulubionych warzyw, ja dzisiaj postawiłam na pokrywę ale śmiało możesz zrobić pesto ze szpinaku, jarmużu czy papryki czerwonej. Wybierz warzywa, z których chcesz przygotować przetwory dodaj nasiona, najlepiej słonecznika po zmiksowaniu łączą wszystkie składniki w całość, nie zapominaj o bazylii czy pietruszce, to będzie niesamowita dawka witaminy C. Podczas miksowania pesto na gładką masę dodaj oliwę z oliwek lub odrobinę oleju od suszonych pomidorów. Domowe pesto jest niezwykle zdrowe i na pewno bardziej fit niż to kupione w sklepie. Gotowe wersje bardzo często są zbyt tłuste i mają bardzo dużo soli w swoim składzie. Uważam, że nie warto kupować wersje z marketu skoro domowe pesto zajmie Ci nie więcej niż 20 minut i dodatkowo otrzymasz więcej porcji niż tylko na jeden obiad. Domowy przepis na pesto z pokrzywy możesz przełożyć do odpowiednio przygotowanego słoika i przechowywać w lodówce. Zawsze, gdy zabraknie Ci pomysłu lub nie będziesz mieć dużo czasu na przygotowanie obiadu, sprawdzi się ona idealnie.

Zatem jak zrobić pesto z młodej pokrzywy?

Przekonaj się, jak prosty jest, przekonaj się sam, jak pyszne ono jest.

Alergeny w pesto z pokrzywy

Lista alergenów dla pesto z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pesto z pokrzywy

Wartości odżywcze pesto z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy

Pesto w podobny sposób możesz przygotować np. ze szpinaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
285.97
142.98
Białko (g)
5.97
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
9.70
4.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
1.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.87
2.94
Sacharoza (cukier) (g)
0.55
0.28
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
26.07
13.04
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
21.43
10.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
60.47
30.24
Witamina B6 (mg)
0.37
0.19
Tiamina (mg)
0.31
0.15
Ryboflawina (mg)
0.17
0.09
Niacyna (mg)
1.91
0.95
Foliany (µg (mcg))
53.28
26.64
Beta karoten (µg (mcg))
687.94
343.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
465.22
232.61
Potas (mg)
341.60
170.80
Wapń (mg)
308.19
154.09
Fosfor (mg)
178.58
89.29
Magnez (mg)
99.02
49.51
Żelazo (mg)
2.17
1.08
Cynk (mg)
1.24
0.62
Miedź (mg)
0.42
0.21
Mangan (mg)
0.92
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z pokrzywy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z pokrzywy

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
150 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
3 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
5 łyżek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
47.00