Przepis na pesto z pokrzywy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
blender

Liście mięty umyj, a najlepiej zlej wrzątkiem.

Słonecznik podpraż na patelni.

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

pesto z pokrzywy
Pesto z pokrzywy
Koszt przygotowania dania
2.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
70

Pesto z pokrzywy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto z pokrzywy

Pesto z pokrzywy to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego przygotowanie nie zajmę Ci więcej niż 20 minut. Dodatkowo możesz je przygotować w większej ilości i przełożyć do słoików. W ten sposób zrobisz pyszne zapasy pesto z pokrzywy na zimę. Gotowe pesto z pokrzywy to dobre rozwiązanie, gdy nie masz czasu przygotowywać obiadu na bieżąco. Wtedy sięgasz po swoje zapasy pesto i wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż. Całość ze sobą połączysz i masz pyszny obiad w 10 minut. Obiad z wykorzystaniem pesto możesz przygotować w wersji tradycyjnej zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej bez niego. Wystarczy, że w czasie gotowanie makaronu na oleju rzepakowym podsmażysz pokrojoną pierś z kurczaka lub rozdrobnioną kostkę tofu. Oczywiście nie zapominaj od dodatku drobno pokrojonej cebuli i przeciśniętego przez praskę czosnku, warzywa te nadają niesamowitego wyrazistego aromatu praktycznie każdej potrawie. Domowe pesto możesz przygotować z Twoich ulubionych warzyw, ja dzisiaj postawiłam na pokrywę ale śmiało możesz zrobić pesto ze szpinaku, jarmużu czy papryki czerwonej. Wybierz warzywa, z których chcesz przygotować przetwory dodaj nasiona, najlepiej słonecznika po zmiksowaniu łączą wszystkie składniki w całość, nie zapominaj o bazylii czy pietruszce, to będzie niesamowita dawka witaminy C. Podczas miksowania pesto na gładką masę dodaj oliwę z oliwek lub odrobinę oleju od suszonych pomidorów. Domowe pesto jest niezwykle zdrowe i na pewno bardziej fit niż to kupione w sklepie. Gotowe wersje bardzo często są zbyt tłuste i mają bardzo dużo soli w swoim składzie. Uważam, że nie warto kupować wersje z marketu skoro domowe pesto zajmie Ci nie więcej niż 20 minut i dodatkowo otrzymasz więcej porcji niż tylko na jeden obiad. Domowy przepis na pesto z pokrzywy możesz przełożyć do odpowiednio przygotowanego słoika i przechowywać w lodówce. Zawsze, gdy zabraknie Ci pomysłu lub nie będziesz mieć dużo czasu na przygotowanie obiadu, sprawdzi się ona idealnie.

Zatem jak zrobić pesto z młodej pokrzywy?

Przekonaj się, jak prosty jest, przekonaj się sam, jak pyszne ono jest.

Wartości odżywcze pesto z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z pokrzywy 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z pokrzywy

Lista alergenów dla pesto z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pesto z pokrzywy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pokrzywa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pesto z pokrzywy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
150 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
3 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
5 łyżek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na pesto z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób