Pesto z liści rzodkiewki
- Liście rzodkiewki (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
- Ser parmezan - tarty (40 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na pesto z liści rzodkiewki krok po kroku
Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera.
Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera.
Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania.
Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Pyszne pesto warto podać jako dodatek do makaronu. Prosty przepis na pesto z liści rzodkiewki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące produkty: młode liście rzodkiewki, czosnek, nasiona słonecznika, parmezan, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera. Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera. Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.
Oliwa z oliwek sprawia, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość dodanej oliwy, ponieważ może ona znacząco podnieść kaloryczność potrawy. Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego, który posiada specyficzny smak oraz zapach. Ze względu na wrażliwość oliwy z oliwek na światło warto przechowywać ją w zaciemnionym miejscu w ciemnej, szklanej butelce. Oliwa dodawana do potraw wzbogaca je dodatkowo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E oraz K).
Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest serem o dużej zawartości cholesterolu, dlatego nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując smaczne pesto jest łatwe do przygotowania. Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, np. do makaronu. Pesto z liści rzodkiewki jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystane pesto warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Alergeny w pesto z liści rzodkiewki
Lista alergenów dla pesto z liści rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to doskonała propozycja do przygotowania smacznego dodatku do wielu potraw. Przepis świetnie sprawdzi się, aby wykorzystać zbiory z ogródka.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.