Pesto
- Bazylia świeża - 7 garści (35 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (48 ml)
- Ser parmezan - W kostce (30 g)
- Orzechy nerkowca - 1 garść (20 g)
- Grana padano - W kostce (10 g)
Przepis na pesto krok po kroku
Liście bazylii przepłucz.
Sery zetrzyj na tarce.
Ząbki czosnku obierz.
Orzechy nerkowca upraż na patelni.
W blenderze umieść liście bazylii, czosnek, ser, 1/2 łyżeczkę soli, oliwę z oliwek i orzechy nerkowca.
Całość dobrze zmiksuj i przełóż do miski.
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto
Pesto z bazylii to bardzo szybki sos, który zachwyca swoimi aromatami i smakiem. Ten włoski sos jest tak prosty do przygotowania, że z jego zrobieniem poradzi sobie także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Zielone pesto można zrobić z różnymi dodatkami, aby sprawdzić różne warianty smakowe. Jeśli lubisz włoską kuchnię, koniecznie musisz wypróbować przepis na domowe pesto.
Jak zrobić pesto z bazylii? Wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce blendera, a potem należy je po prostu zmiksować. Gotowy sos należy przelać do miseczki, salaterki lub pojemniczka. Domowe pesto można od razu podać. Do przygotowania tego sosu możesz zerwać liście bazylii rosnącej w doniczce, ale możesz też kupić paczkowane liście.
Tradycyjne pesto robi się w moździerzu, a w jego skład wchodzą: bazylia, czosnek, oliwa, orzeszki pinii, parmezan, drugi ser (twardy) oraz sól. Nie oznacza to jednak, że nie można eksperymentować! Przepis na pesto możesz dowolnie modyfikować, aby testować i sprawdzać, jakie połączenia smakowej najbardziej ci odpowiadają.
Pesto można przygotować także z rukoli lub ze szpinaku. Zamiast orzeszków piniowych możesz zdecydować się na ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca. Możesz dać mniej parmezanu, ale za to dodać jeszcze np. pecorino. Odpowiednim serem do pesto będzie też Grana Padano. Możesz zdecydować się też na inny tłuszcz. Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni będzie olej z pestek dyni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać jeszcze szczyptę pieprzu oraz otartą skórkę z cytryny.
Jak przygotować pesto, które robi się ze szpinaku lub rukoli? Sposób przygotowania nie ulega zmianie. Wszystkie produkty wystarczy ze sobą zblendować i po chwili te pyszne pesto jest już gotowe.
Sos pesto idealnie pasuje jako dodatek do makaronu. W zależności od tego, na jakim smaku pesto ci zależy, dowolnie możesz modyfikować składniki. Pesto będzie dobre zarówno ze świeżo zerwanych liści bazylii rosnącej w doniczce, jak i z tych paczkowanych liści, ale tak naprawdę ten sos możesz przygotować też m.in. ze szpinaku.
Alergeny w pesto
Lista alergenów dla pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Grana padano
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
Wartości odżywcze pesto
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.