Pate z wątróbki
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Masło (150 g)
- Koniak - 2 kieliszki (100 ml)
- Jabłko - 1 mała sztuka (100 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na pate z wątróbki krok po kroku
Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce.
Wlej mleko i odstaw na 12 godzin.
Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę.
Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty.
Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut.
Wlej koniak i duś przez 3 minuty.
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce.
Wierzch musu udekoruj tymiankiem.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat pate z wątróbki
Pate z wątróbki to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate z wątróbek kurzych jest kremowe i świetnie zastąpi pasztet. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Mus z wątróbek podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na pate z wątróbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, masło, czosnek, tymianek, koniak, jabłko, sól, pieprz, mleko.
Jak zrobić pate z wątróbki? Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce. Wlej mleko i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty. Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut. Wlej koniak i duś przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce. Wierzch musu udekoruj tymiankiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.
Podsumowując sprawdzony przepis na mus z wątróbek drobiowych jest doskonały jako dodatek do świeżego pieczywa. Smaczny mus podać można z dodatkiem dżemu z żurawiny lub czarnych jagód. Domowy mus jest bardziej delikatny niż pasztet. Mus nie zawiera dodatku glutenu i prawie całkowicie pozbawiony jest węglowodanów. Pate jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w pate z wątróbki
Lista alergenów dla pate z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze pate z wątróbki
Pate z wątróbki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Wątróbka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wątróbka jest jednak dość kaloryczna.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.