Jak usmażyć wątróbkę drobiową?

Jak usmażyć wątróbkę drobiową? Oto prosty sposób:

1. Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je z błonek i żyłek. Warto nakłuć kawałki widelcem.

2. Mięso możesz wymoczyć w mleku, by było delikatne, jednak nie jest to konieczne. Wątróbkę obtocz delikatnie w mące pszennej lub ziemniaczanej.

3. Na patelni rozgrzej niezbyt dużo tłuszczu (oliwa sprawdzi się najlepiej) i układaj na niej mięso.

4. Smaż mięso po 2 minuty z każdej strony.

5. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej mięso. Dopiero w tym momencie należy je przyprawić solą i pieprzem. Całość podgrzej przez maksymalnie 5 minut, a następnie serwuj.

Zobacz pytania podobne do jak usmażyć wątróbkę drobiową?

To może wydać Ci się interesujące

Jak usmażyć wątróbkę drobiową? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak usmażyć wątróbkę drobiową? Oto prosty przepis na wątróbkę drobiową:

1. Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je z błonek i żyłek. Warto nakłuć kawałki widelcem.

2. Mięso możesz wymoczyć w mleku, by było delikatne, jednak nie jest to konieczne. Wątróbkę obtocz delikatnie w mące pszennej lub ziemniaczanej.

3. Na patelni rozgrzej niezbyt dużo tłuszczu (oliwa sprawdzi się najlepiej) i układaj na niej mięso.

4. Smaż mięso po 2 minuty z każdej strony.

5. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej mięso. Dopiero w tym momencie należy je przyprawić solą i pieprzem. Całość podgrzej przez maksymalnie 5 minut, a następnie serwuj.

Całość wychodzi pyszna i niezwykle miękka. Idealnie sprawdzi się zarówno ta z kurczaka, jak i indyka. Smażona wątróbka najlepiej komponuje się z cebulką, można do niej również dodać duszone jabłka. Najlepsza wątróbka to ta, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale również odpowiednio miękka. By uniknąć twardej i niezdatnej do zjedzenia wątróbki nie można podsmażać jej zbyt długo ani solić jej przed wyłożeniem na patelnię. Najlepiej poczekać z przyprawianiem aż do końca podsmażania, wtedy jest naprawdę dobra.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić wątróbkę drobiową, by była pyszna i delikatna, możesz sięgnąć po nią na co dzień. To mięso nie cieszy się dużą popularnością, głównie ze względu na brak umiejętności odpowiedniego przyrządzenia go. Jeśli szukasz inspiracji na więcej dań z wątróbką, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji. Znajdziesz tam niejeden przepis, które podpowie Ci jak przygotować wątróbkę, by była smaczna i dobra dla zdrowia. Doskonale sprawdzi się na obiad, czy kolację, zwłaszcza z odpowiednią surówką i dodatkiem skrobiowym np. ziemniakami z wody.

Czy warto włączyć wątróbkę do swojego menu? Zdecydowanie to prawdziwe bogactwo związków korzystnych dla zdrowia. Wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Nadal jednak w społeczeństwie pokutuje przeświadczenie, że wątróbka drobiowa nie powinna być często spożywana ze względu na gromadzenie się w niej toksyn. Faktem jest, że wątroba działa niczym filtr i oczyszcza krew z pozostałości metali ciężkich czy innych substancji. Wydala je jednak, a nie magazynuje. Mimo to istotne jest, by kupować wątróbkę od sprawdzonych dostawców.

Najlepsza wątróbka to ta, która jest świeża. Dlatego zadbaj o doskonałą jakość mięsa. Podroby to szczególny rodzaj mięsa, w przypadku którego jakość ma ogromne znaczenie. Smaczna i świeża wątróbka będzie miała kolor jednolity, najlepiej ciemnokrwisty. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku.

Wątróbka drobiowa jest jednym z dość kontrowersyjnych pokarmów. Ciężko się dziwić, podroby zwykle nie cieszą się dużą popularnością. Nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także rodzaj mięsa. Krąży o nich również wiele mitów, przez co spore grono osób nie chce ryzykować i zjadać ich. Warto jednak wiedzieć, że wątróbki z kurczaka zapewniają więcej składników odżywczych niż sama pierś z kurczaka, dlatego warto przełamać swoją niechęć do tego mięsa.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto