Przepis na pate z wątróbki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender

Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce.

Wlej mleko i odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę.

Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty.

Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut.

Wlej koniak i duś przez 3 minuty.

Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.

Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.

Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce.

Wierzch musu udekoruj tymiankiem.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Pate z wątróbki podany na pieczywie.
Pate z wątróbki
Koszt przygotowania dania
26.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Pate z wątróbki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pate z wątróbki

Pate z wątróbki to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate z wątróbek kurzych jest kremowe i świetnie zastąpi pasztet. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Mus z wątróbek podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na pate z wątróbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, masło, czosnek, tymianek, koniak, jabłko, sól, pieprz, mleko.

Jak zrobić pate z wątróbki? Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce. Wlej mleko i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty. Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut. Wlej koniak i duś przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce. Wierzch musu udekoruj tymiankiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Podsumowując sprawdzony przepis na mus z wątróbek drobiowych jest doskonały jako dodatek do świeżego pieczywa. Smaczny mus podać można z dodatkiem dżemu z żurawiny lub czarnych jagód. Domowy mus jest bardziej delikatny niż pasztet. Mus nie zawiera dodatku glutenu i prawie całkowicie pozbawiony jest węglowodanów. Pate jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze pate z wątróbki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
161.44 kcal
137.23 kcal
Białko
6.42 g
5.46 g

Węglowodany w pate z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
3.65 g
3.10 g
Węglowodany przyswajalne
3.35 g
2.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
11.65 g
9.90 g
Tłuszcze nasycone
7.65 g
6.51 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
3.39 g
Tłuszcze jednonasycone
3.23 g
2.74 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
0.65 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
130.56 mg
110.97 mg

Witaminy w przepisie na pate z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
1065.85 µg (mcg)
905.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.24 mg
Witamina B12
5.14 µg (mcg)
4.37 µg (mcg)
Witamina C
5.85 mg
4.97 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
0.42 mg
Retinol
1060.85 µg (mcg)
901.72 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.59 mg
0.50 mg
Niacyna
2.94 mg
2.50 mg
Foliany
176.19 µg (mcg)
149.76 µg (mcg)
Beta karoten
38.67 µg (mcg)
32.87 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pate z wątróbki

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
36.85 mg
31.32 mg
Potas
144.74 mg
123.03 mg
Wapń
50.37 mg
42.81 mg
Fosfor
131.26 mg
111.57 mg
Magnez
11.41 mg
9.70 mg
Żelazo
2.69 mg
2.29 mg
Cynk
0.97 mg
0.83 mg
Miedź
0.15 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pate z wątróbki 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pate z wątróbki

Lista alergenów dla pate z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania pate z wątróbki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koniak
100 ml
2 kieliszki
110.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.71
Za 100 ml
Jabłko
100 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
127.00
Jak oceniasz przepis na pate z wątróbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób