Pate z wątróbki

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pate z wątróbki podany na pieczywie.
Pate z wątróbki
Pate z wątróbki to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate to rodzaj szybkiego pasztetu z podrobów, który nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
137 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Wątróbka drobiowa (400 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Masło (150 g)
  • Koniak 2 kieliszki (100 ml)
  • Jabłko 1 mała sztuka (100 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender

Przepis na pate z wątróbki krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce.

Wlej mleko i odstaw na 12 godzin.

Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę.

Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty.

Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut.

Wlej koniak i duś przez 3 minuty.

Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.

Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.

Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce.

Wierzch musu udekoruj tymiankiem.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pate z wątróbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat pate z wątróbki

Pate z wątróbki to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate z wątróbek kurzych jest kremowe i świetnie zastąpi pasztet. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Mus z wątróbek podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na pate z wątróbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, masło, czosnek, tymianek, koniak, jabłko, sól, pieprz, mleko.

Jak zrobić pate z wątróbki? Wątróbkę oczyść z błon i umieść w misce. Wlej mleko i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie wątróbki wyjmij z mleka i osusz. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj na patelnię tymianek oraz starte jabłko i smaż przez 2 minuty. Dodaj wątróbki i smaż przez 4-5 minut. Wlej koniak i duś przez 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia. Wątróbki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Przelej masę do miseczek i schłodź w lodówce. Wierzch musu udekoruj tymiankiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Podsumowując sprawdzony przepis na mus z wątróbek drobiowych jest doskonały jako dodatek do świeżego pieczywa. Smaczny mus podać można z dodatkiem dżemu z żurawiny lub czarnych jagód. Domowy mus jest bardziej delikatny niż pasztet. Mus nie zawiera dodatku glutenu i prawie całkowicie pozbawiony jest węglowodanów. Pate jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w pate z wątróbki

Lista alergenów dla pate z wątróbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze pate z wątróbki

na 100g gotowej potrawy

Pate z wątróbki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Wątróbka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wątróbka jest jednak dość kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
161.44
137.23
Białko (g)
6.42
5.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
3.65
3.10
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
2.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
11.65
9.90
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
2.74
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
0.65
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
130.56
110.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
1065.85
905.97
Witamina B6 (mg)
0.29
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
5.14
4.37
Witamina C (mg)
5.85
4.97
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.35
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.42
Retinol (µg (mcg))
1060.85
901.72
Tiamina (mg)
0.12
0.10
Ryboflawina (mg)
0.59
0.50
Niacyna (mg)
2.94
2.50
Foliany (µg (mcg))
176.19
149.76
Beta karoten (µg (mcg))
38.67
32.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
36.85
31.32
Potas (mg)
144.74
123.03
Wapń (mg)
50.37
42.81
Fosfor (mg)
131.26
111.57
Magnez (mg)
11.41
9.70
Żelazo (mg)
2.69
2.29
Cynk (mg)
0.97
0.83
Miedź (mg)
0.15
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pate z wątróbki 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pate z wątróbki

Koszt składników
127.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
400 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 400 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koniak
100 ml
2 kieliszki
110.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.71
Za 100 ml
Jabłko
100 g
1 mała sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
127.00