Wątróbka

wątróbka

Wątróbka zawiera cenne wartości odżywcze, dlatego warto ją wprowadzić do swojej diety. Te podroby przede wszystkim zawierają dużo witaminy A, białka i żelaza, które wpływają na prawidłowe funkcjonalnie organizmu. Jednak nie każdy lubi wątróbkę. Może to być spowodowane tym, że jeśli nie będzie odpowiednio przygotowana, wyjdzie twarda i gorzka. Istnieją sposoby na to, aby zrobić pyszne danie z wątróbką w roli głównej.

Najciekawsze przepisy w temacie wątróbka

Przepisy w temacie wątróbka

Najciekawsze artykuły w temacie wątróbka

Wątróbka – sprawdzone przepisy na wątróbkę na kilka sposobów

Nie jest tajemnicą to, że nie każdy lubi jeść wątróbkę. Jednak warto wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ jest źródłem mnóstwa witamin i składników mineralnych. Do tego wątróbka jest bardzo łatwa do przygotowania – może być zarówno smażona, jak i gotowana. Przedstawiamy nasze pomysły na wątróbkę!

Charakterystyka, wartości odżywcze – wątróbka

Rodzaje wątróbki – jaka wątróbka jest najlepsza?

Wątróbka, podobnie jak płuca i żołądki, nie jest określana jako mięso mięśniowe, a podroby. W sklepach możne dostać różne wątróbki. Najczęściej jest to:

  • wątróbka drobiowa (z kurczaka, z gęsi, z indyka, z kaczki),
  • wątróbka wieprzowa,
  • wątróbka wołowa i cielęca.

Każdą z nich można usmażyć, ugotować lub dusić w sosie. Te wątróbki różnią się nie tylko smakiem, ale też wartościami odżywczymi. Podroby mają w sobie tyle witamin i minerałów, że można je przedawkować, jeśli zbyt często będziemy je spożywać.

Przy wyborze tych podrobów należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy nie mają przebarwień ani plam, ponieważ wątróbka dość szybko traci swoją świeżość. Należy wybierać tylko takie, które nie mają kwaśnego zapachu (powinien być obojętny), błyszczą się i nie są szare.

Wartości odżywcze wątróbki – dlaczego warto ją jeść?

Wątróbka drobiowa z kurczaka ma najdelikatniejszy smak. Do tego zawiera więcej tłuszczy niż wieprzowa oraz wołowa, a także ma dużo kwasu foliowego. Zdecydowanie najwięcej żelaza zawiera wątróbka wieprzowa, na drugim miejscu jest wątróbka z kurczaka, a na trzecim wołowa. Jednak w przypadku tej wątróbki warto liczyć się z jej gorzkim smakiem. Najwięcej cholesterolu ma w sobie wątróbka drobiowa. Najtwardsza jest wątróbka wołowa, przez co nie każdy decyduje się na właśnie na nią. Dość twarda jest także wątróbka wieprzowa.

Te podroby dostarczają białko, ale też witaminy. Najwięcej jest w nich witaminy A i witamin z grupy B (szczególnie B12). Wątróbki zawierają także różne składniki mineralne, m.in. żelazo, miedź, fosfor, cynk, wapń, magnez, selen, potas.

Wszystkie te wartości odżywcze mają dobry wpływ na organizm i przyczyniają się do jego prawidłowego funkcjonowania. Witamina A wspiera proces widzenia, pomaga zmniejszyć stan zapalny i wspomaga funkcje odpornościowe. Z kolei witamina B12 zapewnia odpowiednią pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Żelazo z wątróbki jest dobrze przyswajalne przez organizm, ale te podroby są też dobrym źródłem miedzi. Białko pomaga m.in. w odbudowanie tkanek, utrzymaniu masy mięśniowej oraz regeneracji po wysiłku.

Te podroby nie są wskazane dla wszystkich. Spożywanie wątróbki powinny ograniczyć kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka i różne dolegliwości żołądkowe, a także ci, którzy mają choroby układu krążenia. Duża zawartość witaminy A grozi jej przedawkowaniem. Wątróbkę można spożywać jedynie kilka razy w miesiącu. Warto pamiętać, że jakakolwiek obróbka – termiczna czy mechaniczna – wpływa na wartości odżywcze wątróbki. Część witamin uległa rozpadowi w czasie długiego gotowania oraz smażenia.

Przepisy na wątróbkę – smaczna i prosta

Jak usmażyć wątróbkę?

Przygotowanie tych podrobów nie jest trudne i zazwyczaj zajmuje mało czasu. Jednak warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach, aby wątróbka była idealnie miękka oraz odpowiednio aromatyczna. Na co należy zwrócić uwagę?

Smażenie wątróbki nie może trwać zbyt długo. Jeśli będziemy ją smażyć przez długi czas, nie tylko pozbędziemy się cennych wartości odżywczych, ale też sprawimy, że wątróbka będzie twarda. Nie można jednak spożywać jej surowej. Po kilku pierwszych próbach będziesz w stanie wyczuć, ile potrzebujesz czasu na swojej kuchence, aby usmażyć idealną wątróbkę.

Ciekawym sposobem na to, aby wątróbka była miękka i jednocześnie delikatna, jest wcześniejsze zamoczenie jej w mleku. W zależności od rodzaju wątróbki wystarczy od 30 minut do 90 minut jej moczenia. Za sprawą mleka w łatwy sposób pozbywamy się gorzkiego posmaku, zwłaszcza w wątróbce wieprzowej.

Wątróbkę z cebulą, która jest bardzo popularna w naszym kraju, można przygotować na kilka sposób. Mając jednak na uwadze to, że wątróbkę należy smażyć krótko, warto najpierw przygotować cebulę i ewentualne dodatki (np. czosnek, paprykę), a dopiero potem dorzucić wątróbkę. Jeśli masz tylko małą patelnię, możesz ściągnąć przygotowaną cebulkę i podsmażyć podroby, a potem ponownie wrzucić warzywa i wszystko wymieszać. Bardzo ważne jest to, aby do wątróbki dodać sól dopiero przed końcem smażenia.

Do przygotowania pysznej wątróbki nie potrzebujesz wiele składników. Wątróbka będzie smaczna nawet bez dodatku cebuli. Możesz ją usmażyć na maśle, a na koniec delikatnie doprawić. Gdy ściągniesz ją z patelni, wystarczy pokroić wątróbkę w paski i umieścić na domowym pieczywie. Odpowiednim dodatkiem będzie tutaj sałatka.

Wątróbkę można usmażyć w panierce. Przede wszystkim należy zacząć od przepłukania jej z krwi i usunięcia z niej wszelkich błonek. Jest to szczególnie istotne w przypadku wątróbki wieprzowej. Gdy już wątróbka będzie wyczyszczona, należy pokroić ją na plasterki. Każdy kawałek trzeba obtoczyć w mące, a potem zamoczyć w jajku i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (możesz zdecydować się na samą mąkę).

Tak przygotowaną wątróbkę należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, podobnie jak zwykłe piersi z kurczaka. Wątróbka będzie dobrze smakować z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, a także z kluskami śląskimi lub kopytkami. Bardzo często wątróbkę podaję się z jabłkami.

Łatwa wątróbka w sosie własnym – jak ją przygotować?

Drugą opcją na bardzo dobrą wątróbkę jest podanie jej w sosie. Możesz pokusić się na sos pieczeniowy, koperkowy lub śmietanowy, ale najlepiej sprawdza się wątróbka w sosie własnym.

Przygotowanie tego dania zaczyna się od oczyszczenia wątróbki i podsmażenia jej na maśle lub oleju. Gdy podroby będą gotowe, należy przełożyć je do garnka. Na tej samej patelni, na której smażona była wątróbka, należy przysmażyć cebulkę. Odpowiednim dodatkiem będzie czosnek, ale należy go dodać dopiero pod koniec smażenia, ponieważ bardzo szybko robi się gorzki. Po dodaniu czosnku wystarczy minuta podsmażania. Możesz też pokusić się na jakieś inne dodatki.

Po tym czasie należy wlać bulion lub wodę z dodatkiem suszonych warzyw (można dodać kostkę rosołową) i całość pogrzać, a następnie przelać do garnka z wątróbką. W ten sposób zbierze się wszystkie smaki z patelni. Wątróbkę w bulionie należy dusić ok. 10-15 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Mąkę możesz wymieszać też ze śmietaną i taką mieszankę wlać do gotowej wątróbki.

Przepis na gotowaną wątróbkę drobiową

Taka wątróbka jest bardzo prosta i przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. Tym razem również należy zacząć od tego, aby dobrze przepłukać wątróbkę pod bieżącą wodą i oczyścić ją z błonek. Potem trzeba włożyć wątróbkę do garnka z wywarem warzywnym. Warto tam dodać także ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Te podroby wystarczy gotować ok. 10-15 minut (do miękkości). Po tym czasie można wyciągnąć wątróbkę z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki.

Gotowaną wątróbkę można polać przysmażoną na maśle lub oleju cebulkę. Dla smaku można dodać nieco pieprzu i soli oraz czosnek. Zamiast podawać kawałki gotowanej wątróbki, możesz zamienić ją na pasztet. Jest to bardzo proste – wystarczy zmiksować w blenderze wątróbkę z wybranymi składnikami.

Wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa to podroby, które nie wszystkim przypadają do gustu. Jednak odpowiednio przygotowana wątróbka będzie smaczna zarówno smażona z cebulką, jak i gotowana lub duszona w sosie. Należy pamiętać o tym, że dłuższe smażenie wątróbki sprawi, że ta stanie się twardsza. Każdy przepis na wątróbkę możesz tak zmodyfikować, aby wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Spożywanie tych podrobów uchroni przed anemią, ale należy pamiętać o tym, aby jeść je tylko kilka razy w miesiącu. W przeciwnym razie można w łatwy sposób przedawkować witaminę A. Wątróbka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób starszych i osób z problemami żołądkowymi oraz chorobami układu krążenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto