Pasztet z soczewicy
- Soczewica czerwona - 2 pełne szklanki (400 g)
- Marchewka - 2 duże marchwie (140 g)
- Cebula - 1 duża cebula (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Słonecznik nasiona łuskane - 4 łyżki (40 g)
Przepis na pasztet z soczewicy krok po kroku
Ugotuj soczewicę w stosunki 1:2 z wodą.
Po ugotowaniu dodaj sporą szczyptę soli do soczewicy. Pozostaw do wystudzenia.
Marchewkę obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski.
Cebulę obierz, drobno pokrój, wrzuć na patelnię i podduś na 5-7 łyżkach wody aż będzie miękka. Przełóż do miski z marchwią.
Do marchwi i cebuli dodaj ostudzoną soczewicę oraz nasiona słonecznika.
Dodaj jajko i przypraw masę sporą szczyptą pieprzu, soli, papryki słodkiej i kurkumy.
Masę przełóż do foremki i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat pasztetu z soczewicy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.
Pasztet z soczewicy to warzywny dodatek, który można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet wegetariański z soczewicy czerwonej z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wege idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Pasztet wigilijny wegetariański możesz podać nawet podczas kolacji wigilijnej.
Dobry przepis na pasztet z soczewicy jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z soczewicy oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie z soczewicy
Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy
Pyszny i bardzo zdrowy pasztet, który jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego pasztetu. Smaczny pasztet jest świetnym rozwiązaniem aby wprowadzić do diety więcej warzyw.
Energia i białka
(58g)
Węglowodany
(58g)
Tłuszcze
(58g)
Witaminy
(58g)
Składniki mineralne
(58g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.