Przepis na pastę z groszku krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, blender, sitko, pojemnik blendera

Zagotuj wodę w garnku. Do gotującej się wody wsyp zamrożony groszek i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Groszek odcedź i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzony groszek przełóż do naczynia blendera.

Do groszku dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładko.

Pastę dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Pasta z groszku
Pasta z groszku
Koszt przygotowania dania
10.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Pasta z groszku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z groszku

Pasta z groszku to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu dodatek, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Pasta z zielonego groszku idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, burgerów, tortilli czy nawet jako dip do warzyw i słonych przekąsek.

Wegańska pasta z groszku to także zdrowa i pyszna propozycja zamiennika masła w diecie wegańskiej. Pasta z groszku może być wykonana ze świeżego groszku lub z puszki. Pasta z zielonego groszku konserwowego będzie miała inny smak niż ta wykonana ze świeżego. Jeśli nie lubisz groszku konserwowego, od razu wypróbuj wersję ze świeżego groszku. Taka pasta będzie także zawierała więcej składników odżywczych. Zielony groszek jest znakomitym źródłem białka, zawiera cenne witaminy z grupy B, dodatkowo bogata jest w witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz witaminę E. Oprócz tego zawiera składniki mineralne takie jak cynk, magnez, potas i fosfor. Dzięki zawartości witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy spożywanie groszku pomaga w niwelowaniu wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed chorobami. Spożywanie groszku wpływa pozytywnie także na uszczelnianie naczyń krwionośnych dzięki zawartości witaminy K i C. Zielony groszek zawiera także błonnik. Błonnik jest ważnym składnikiem diety, wpływa pozytywnie, na regulację pracy układu pokarmowego, szczególnie jelit, pomaga utrzymać dłużej sytość, a także ogranicza wchłanianie cukrów prostych i tłuszczu. Dzięki temu błonnik pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Co więcej, groszek jest doskonałym źródłem żelaza, a dzięki dużej zawartości witaminy C i kwasu foliowego jest ono bardzo dobrze przyswajalne, przez nasz organizm czym zapobiega anemii. Dodatkowo spożywanie groszku bardzo dobrze wpływa na wzrok poprzez zawartość luteiny, działa hamująco na rozwój wirusów poprzez zawartość odpowiednich enzymów, a także chroni przed zawałem. Częste spożywanie groszku może powodować zmniejszenie płodności u kobiet i mężczyzn poprzez działanie antykoncepcyjne.

Fit pasta z zielonego groszku to nie tylko wyśmienity dodatek na kanapki. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów, a także możesz urozmaicać jej smak poprzez różne dodatki smakowe.

Wartości odżywcze pasty z groszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(47g)
Energia (kalorie)
202.18 kcal
95.02 kcal
Białko
5.90 g
2.77 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.12 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z groszku

Na 100g
Na porcję
(47g)
Węglowodany
12.84 g
6.03 g
Węglowodany przyswajalne
8.50 g
4.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.33 g
2.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(47g)
Tłuszcz
14.94 g
7.02 g
Tłuszcze nasycone
2.69 g
1.26 g
Tłuszcze nienasycone
12.25 g
5.76 g
Tłuszcze jednonasycone
9.06 g
4.26 g
Tłuszcze wielonasycone
3.19 g
1.50 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z groszku

Na 100g
Na porcję
(47g)
Witamina A
82.47 µg (mcg)
38.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.52 mg
7.29 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.49 mg
0.70 mg
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.33 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.05 mg
Niacyna
2.06 mg
0.97 mg
Foliany
62.15 µg (mcg)
29.21 µg (mcg)
Beta karoten
937.89 µg (mcg)
440.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z groszku

Na 100g
Na porcję
(47g)
Sód
84.43 mg
39.68 mg
Potas
187.26 mg
88.01 mg
Wapń
29.31 mg
13.78 mg
Fosfor
121.93 mg
57.31 mg
Magnez
49.22 mg
23.13 mg
Żelazo
1.77 mg
0.83 mg
Cynk
1.08 mg
0.51 mg
Miedź
0.25 mg
0.12 mg
Mangan
0.46 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z groszku 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z groszku

Lista alergenów dla pasty z groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z groszku

Cena przygotowania pasty z groszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony mrożony
450 g
1 opakowanie
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 450 g
Słonecznik nasiona łuskane
50 g
5 łyżek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
6 g
0,5 ząbka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Mięta
9 g
3 garście
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 9 g
Sok z cytryny
12 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na pastę z groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób