Przepis na pastę jajeczną z łososiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, duża miska

Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo, około 7 minut od zagotowania.

Ugotowane jajka ostudź i obierz.

Przełóż jajka do pojemnika blendera i zblenduj na gładką masę z dodatkiem ryby, majonezu i musztardy.

Do pasty dodaj posiekany drobno szczypiorek, a także przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Pasta jajeczna z łososiem podana na kanapkach.
pasta jajeczna z łososiem
Koszt przygotowania dania
20.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
12

Pasta jajeczna z łososiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście jajecznej z łososiem

Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe i wartościowe. Można jej używać zarówno jako dodatek do kanapek, ale również jako farsz do nadziewania jajek, czy podawać we wrapach. Ma przepyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę jajeczną z łososiem, by była smaczna, a także naprawdę szybka, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Używa się do niego niewielu składników, dlatego nie jest zbyt wymagająca. Jednak do jej przygotowania przyda się blender lub robot kuchenny, by całość zblendować na gładką masę. Bez tego przygotowanie pasty będzie dość trudne, ale wciąż możliwe. Wystarczy jajka zetrzeć na tarce, a łososia naprawdę drobno pokroić. To opcja szczególnie dla osób, które nie przepadają za zbyt papkowatą konsystencją. Głównym składnikiem tej pasty są oczywiście jajka. By ten dodatek był naprawdę smaczny, należy zadbać o ich jak najwyższą jakość. Warto skusić się na te z wolnego wybiegu albo ekologiczne. Mają one nie tylko więcej składników odżywczych, ale są również lepsze dla środowiska. Jajka wspaniale łączą się z majonezem i musztardą i tworzą wyborną opcję, która wspaniale zgra się z resztą dodatków. Drugim składnikiem jest oczywiście łosoś. Najlepiej sprawdzą się płaty surowego, wędzonego. Łosoś to ryba, która cieszy się coraz większą popularnością, nic dziwnego jest bardzo smaczna, a przy okazji naprawdę zdrowa. Dostarcza ona sporo witamin i składników mineralnych. Choć ryby nie cieszą się w tradycyjnym menu zbyt dużą popularnością, to warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Łosoś dostarcza kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wspierają działanie układu immunologicznego, nerwowego, a także krwionośnego. Ten przepis stanowi łatwą opcję na włączenie go do codziennego menu.

To wspaniały pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Ta pyszna pasta to dobra opcja również dla dzieci. To prosty przepis na pastę jajeczną z łososiem, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kalorie)
208.60 kcal
248.23 kcal
Białko
11.09 g
13.19 g

Węglowodany w paście jajecznej z łososiem

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany
0.96 g
1.15 g
Węglowodany przyswajalne
0.62 g
0.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
0.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz
17.53 g
20.86 g
Tłuszcze nasycone
4.44 g
5.29 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
12.92 g
15.37 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.95 g
5.89 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.97 g
9.48 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
215.50 mg
256.45 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z łososiem

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A
106.70 µg (mcg)
126.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.19 mg
Witamina B12
1.16 µg (mcg)
1.38 µg (mcg)
Witamina C
2.93 mg
3.48 mg
Witamina D
4.55 µg (mcg)
5.41 µg (mcg)
Witamina E
1.09 mg
1.29 mg
Retinol
95.45 µg (mcg)
113.59 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.34 mg
Niacyna
1.05 mg
1.25 mg
Foliany
32.60 µg (mcg)
38.79 µg (mcg)
Beta karoten
132.95 µg (mcg)
158.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z łososiem

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód
362.90 mg
431.85 mg
Potas
136.20 mg
162.08 mg
Wapń
41.95 mg
49.92 mg
Fosfor
153.15 mg
182.25 mg
Magnez
14.85 mg
17.67 mg
Żelazo
1.32 mg
1.57 mg
Cynk
0.85 mg
1.02 mg
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z łososiem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z łososiem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty jajecznej z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Szczypiorek
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób