Pasta jajeczna z łososiem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z pastą jajeczną i łososiem
Pasta jajeczna z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe i wartościowe.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 15 min
248 kcal
Kcal w porcji
119 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Łosoś wędzony (100 g)
  • Majonez (75 g)
  • Musztarda (25 g)
  • Szczypiorek (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, duża miska

Przepis na pastę jajeczną z łososiem krok po kroku

Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo, około 7 minut od zagotowania.

Ugotowane jajka ostudź i obierz.

Przełóż jajka do pojemnika blendera i zblenduj na gładką masę z dodatkiem ryby, majonezu i musztardy.

Do pasty dodaj posiekany drobno szczypiorek, a także przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z łososiem

Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe i wartościowe. Można jej używać zarówno jako dodatek do kanapek, ale również jako farsz do nadziewania jajek, czy podawać we wrapach. Ma przepyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę jajeczną z łososiem, by była smaczna, a także naprawdę szybka, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Używa się do niego niewielu składników, dlatego nie jest zbyt wymagająca. Jednak do jej przygotowania przyda się blender lub robot kuchenny, by całość zblendować na gładką masę. Bez tego przygotowanie pasty będzie dość trudne, ale wciąż możliwe. Wystarczy jajka zetrzeć na tarce, a łososia naprawdę drobno pokroić. To opcja szczególnie dla osób, które nie przepadają za zbyt papkowatą konsystencją. Głównym składnikiem tej pasty są oczywiście jajka. By ten dodatek był naprawdę smaczny, należy zadbać o ich jak najwyższą jakość. Warto skusić się na te z wolnego wybiegu albo ekologiczne. Mają one nie tylko więcej składników odżywczych, ale są również lepsze dla środowiska. Jajka wspaniale łączą się z majonezem i musztardą i tworzą wyborną opcję, która wspaniale zgra się z resztą dodatków. Drugim składnikiem jest oczywiście łosoś. Najlepiej sprawdzą się płaty surowego, wędzonego. Łosoś to ryba, która cieszy się coraz większą popularnością, nic dziwnego jest bardzo smaczna, a przy okazji naprawdę zdrowa. Dostarcza ona sporo witamin i składników mineralnych. Choć ryby nie cieszą się w tradycyjnym menu zbyt dużą popularnością, to warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Łosoś dostarcza kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wspierają działanie układu immunologicznego, nerwowego, a także krwionośnego. Ten przepis stanowi łatwą opcję na włączenie go do codziennego menu.

To wspaniały pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Ta pyszna pasta to dobra opcja również dla dzieci. To prosty przepis na pastę jajeczną z łososiem, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Alergeny w paście jajecznej z łososiem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty jajecznej z łososiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(119g)
Energia (kcal)
208.60
248.23
Białko (g)
11.09
13.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(119g)
Węglowodany (g)
0.96
1.15
Węglowodany przyswajalne (g)
0.62
0.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(119g)
Tłuszcz (g)
17.53
20.86
Tłuszcze nasycone (g)
4.61
5.49
Tłuszcze nienasycone (g)
12.92
15.37
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.95
5.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.97
9.48
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
215.50
256.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(119g)
Witamina A (µg (mcg))
106.70
126.97
Witamina B6 (mg)
0.16
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
1.16
1.38
Witamina C (mg)
2.93
3.48
Witamina D (µg (mcg))
4.55
5.41
Witamina E (mg)
1.09
1.29
Retinol (µg (mcg))
95.45
113.59
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.29
0.34
Niacyna (mg)
1.05
1.25
Foliany (µg (mcg))
32.60
38.79
Beta karoten (µg (mcg))
132.95
158.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(119g)
Sód (mg)
362.90
431.85
Potas (mg)
136.20
162.08
Wapń (mg)
41.95
49.92
Fosfor (mg)
153.15
182.25
Magnez (mg)
14.85
17.67
Żelazo (mg)
1.32
1.57
Cynk (mg)
0.85
1.02
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z łososiem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z łososiem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Łosoś wędzony
100 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Szczypiorek
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Koszt składników
26.00