Pasta jajeczna z łososiem
- Jajko (5 szt.)
- Łosoś wędzony (100 g)
- Majonez (75 g)
- Musztarda (25 g)
- Szczypiorek (25 g)
Przepis na pastę jajeczną z łososiem krok po kroku
Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo, około 7 minut od zagotowania.
Ugotowane jajka ostudź i obierz.
Przełóż jajka do pojemnika blendera i zblenduj na gładką masę z dodatkiem ryby, majonezu i musztardy.
Do pasty dodaj posiekany drobno szczypiorek, a także przyprawy i dokładnie wymieszaj.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe i wartościowe. Można jej używać zarówno jako dodatek do kanapek, ale również jako farsz do nadziewania jajek, czy podawać we wrapach. Ma przepyszny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę jajeczną z łososiem, by była smaczna, a także naprawdę szybka, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Używa się do niego niewielu składników, dlatego nie jest zbyt wymagająca. Jednak do jej przygotowania przyda się blender lub robot kuchenny, by całość zblendować na gładką masę. Bez tego przygotowanie pasty będzie dość trudne, ale wciąż możliwe. Wystarczy jajka zetrzeć na tarce, a łososia naprawdę drobno pokroić. To opcja szczególnie dla osób, które nie przepadają za zbyt papkowatą konsystencją. Głównym składnikiem tej pasty są oczywiście jajka. By ten dodatek był naprawdę smaczny, należy zadbać o ich jak najwyższą jakość. Warto skusić się na te z wolnego wybiegu albo ekologiczne. Mają one nie tylko więcej składników odżywczych, ale są również lepsze dla środowiska. Jajka wspaniale łączą się z majonezem i musztardą i tworzą wyborną opcję, która wspaniale zgra się z resztą dodatków. Drugim składnikiem jest oczywiście łosoś. Najlepiej sprawdzą się płaty surowego, wędzonego. Łosoś to ryba, która cieszy się coraz większą popularnością, nic dziwnego jest bardzo smaczna, a przy okazji naprawdę zdrowa. Dostarcza ona sporo witamin i składników mineralnych. Choć ryby nie cieszą się w tradycyjnym menu zbyt dużą popularnością, to warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Łosoś dostarcza kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wspierają działanie układu immunologicznego, nerwowego, a także krwionośnego. Ten przepis stanowi łatwą opcję na włączenie go do codziennego menu.
To wspaniały pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Ta pyszna pasta to dobra opcja również dla dzieci. To prosty przepis na pastę jajeczną z łososiem, która jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Alergeny w paście jajecznej z łososiem
Lista alergenów dla pasty jajecznej z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty jajecznej z łososiem
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(119g)
Węglowodany
(119g)
Tłuszcze
(119g)
Witaminy
(119g)
Składniki mineralne
(119g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.